دیسفوریای جنسیتی و عوامل شخصیتی، روانی و اجتماعی موثر بر آن در بین مبتلایان به اختلال هویت جنسی در انتظار تغییر جنسیت

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهان، دوره: 18، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_PSJ-18-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 630
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرگس زمانی

PhD in Health Psychology, Department of Psychology, Hamedan Branch, Islamic Azad University, Hamedan, Iran

سعید زمانی

MSc in Clinical Psychology, Department of Psychology, Hamedan Branch, Islamic Azad University, Hamedan, Iran

ابراهیم رجائیان

MSc of Management, Department of Management, Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran

رضا برزگر محمدی

MSc of Psychology, Department of Psychology, payame nor, Karaj, Iran

چکیده

سابقه و هدف: اختلال هویت‌جنسی تمایل قوی و مستمر بیمار برای قرار گرفتن در نقش و وضعیت جنس مقابل است لذا این پژوهش با هدف بررسی اختلال هویت جنسی و عوامل شخصیتی، روانی و اجتماعی موثر بر آن در بین مبتلایان به اختلال هویت جنسی در انتظار تغییر جنسیت انجام شد. مواد و روش‌‌ها: روش تحقیق در این پژوهش پیمایشی مقطعی بود که از بین مبتلایان به اختلال هویت جنسی مراجعه کننده به کلینیک با استفاده از نمونه گیری هدفمند  17 نوجوان به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه چندوجهی شخصیت دانشگاه مینه‌سوتا مک کین لی، فرم طرحواره ناسازگار یانگ، پرسشنامه ذهنیت‌های طرحواره‌ای یانگ، نقش جبران افراطی یانگ رای و اجتناب یانگ رای پاسخ دادند و در نهایت مدل تحلیلی عوامل شخصیتی، روانی و اجتماعی موثر بر اختلال هویت جنسی ترسیم شد. یافته‌ها: نتایج نشان داد که میانگین اختلال هویت جنسی پاسخگویان برابر با 80/29 درصد (4/1 از 5 نمره) بود که بیانگر سطح بالای اختلال هویت جنسی در بین پاسخگویان بود. در نهایت اینکه متغیرهای تحقیق به میزان حدود 30 درصد در متغیر اجتماعی، حدود 20 درصد متغیرهای شخصیتی و 14 درصد عوامل روانی، تغییرات اختلال هویت جنسی را در بین شرکت کنندگان پیش‌بینی می‌کنند. نتیجه‌گیری: طبق نتایج تحقیق می‌توان امیدوار بود که با آشنا سازی خانواده‌ها و افراد مبتلا از طریق منابع رسمی و غیررسمی در ارتباط با عوامل تاثیرگذار(از جمله برچسب زنی، تصحیح اصول تربیت جنسی و کنترل روابط با همسالان غیرهمنجس) به کاهش و درمان وضعیت اختلال هویت جنسیتی کمک کرد.

کلیدواژه ها

Gender Identity, Gender Role and Attributes, Maladaptive Schemas, Schematic Subjectivity, Extreme Compensation, هویت‌جنسی؛ نقش و صفات جنسیتی؛ طرحواره‌های ناسازگار؛ ذهنیت‌های طرحواره‌ای؛ نقش جبران افراطی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.