اختلالات اسکلتی عضلانی و تعیین عوامل تاثیرگذار بر آن در زنان خانه‌دار استان یزد به روش REBA

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله مهندسی بهداشت حرفه ای، دوره: 7، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JOHE-7-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 447
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباسعلی جعفری ندوشن

Meybod University

گلناز باقری

Meybod University

فاطمه سادات موسوی ندوشن

دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان ،ایران

چکیده

سابقه و هدف: امروزه یکی از مهم­ترین موضوع­های سلامت شغلی اختلالات اسکلتی- عضلانی می­باشد که تقریبا در تمام مشاغل شیوع بالایی دارد. این پژوهش با هدف بررسی اختلالات اسکلتی- عضلانی و عوامل مرتبط با آن در زنان خانه‌دار استان یزد انجام شد. مواد و روش‌ها: این ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺗﻮﺻﻴﻔﻲ- ﺗﺤﻠﻴﻠﻲ در سال 1398 روی 396 ﻧﻔﺮ از زنان خانه­دار استان یزد انجام گرفت. اﻃﻼﻋﺎت ﺑﺎ تکمیل ﭘﺮﺳﺸﻨﺎﻣﻪ ﻧﻮردﻳﻚ، به صورت حضوری توسط نمونه انتخاب شده جمع‌آوری گردید. شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی و ارزیابی ارگونومیکی وضعیت کاری به ترتیب با استفاده از این پرسشنامه و روش REBA انجام گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از آزمون‌های استقلال و آنالیز واریانس در نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده گردید. یافته‌ها: بیشترین شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در زنان خانه­دار مربوط به نواحی کمر، زانو و گردن می‌باشد که به ترتیب 67، 53 و 43 درصد از نمونه‌ها با این اختلالات مواجه بودند. با افزایش تعداد فرزند، کاهش رفاه و میزان استفاده از وسایل کمکی در خانه شیوع اختلالات در بعضی نواحی بدن افزایش یافت. اختلالات اسکلتی- عضلانی علاوه بر موارد بالا روی ساق و مچ پا نیز تاثیرگذار بوده است. نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در جامعه مورد مطالعه بالا است. سن، سن ازدواج، قد، وزن، تعداد بارداری و فرزند، تحصیلات، وضعیت رفاه و سکونت، نرمش‌های روزانه، وسایل مورد استفاده، آسانسور و راه پله در بروز این اختلالات نقش دارند. با توجه به گستردگی جامعه زنان خانه­دار، توصیه می­شود مطالعات گسترده‌تری در زمینه این اختلالات در این گروه انجام شود.

کلیدواژه ها

Musculoskeletal Disorders, Housewives, Nordic Questionnaire, Rapid Entire Body Assessment Method, اختلالات اسکلتی- عضلانی, زنان خانه‌دار, پرسشنامه نوردیک, روش ارزیابی سریع کل بدن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.