مقایسه روش های نسبت موج ایستا و تابع انتقال در تعیین ضریب جذب صوتی مصالح

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله مهندسی بهداشت حرفه ای، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JOHE-5-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 428
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد علیایی

Hamadan University of Medical Sciences

رستم گلمحمدی

Hamadan University of Medical Sciences

محسن علی آبادی

Hamadan University of Medical Sciences

رضا شهیدی

Hamadan University of Medical Sciences

مصطفی عروتی موفق

Hamadan University of Medical Sciences

چکیده

مقدمه: تعیین ضریب جذب صوتی برای انتخاب مصالح جاذب صدا یکی از نیازهای اساسی در کنترل آلودگی صدای داخل بناها می‌باشد. این مطالعه با هدف مقایسه نتایج اندازه‌گیری ضریب جذب صوتی مصالح متداول مورد استفاده در کنترل صدا با دو روش نسبت موج ایستا و تابع انتقال و تدوین مدل ارتباط نتایج این دو روش، انجام گردید. روش کار: در این پژوهش، 46 نمونه از مصالح آکوستیک مورد آزمایش قرار گرفت. جهت اندازه‌گیری ضریب جذب مصالح از لوله امپدانس ساخته شده به روش نسبت موج ایستا مطابق با استاندارد ISO 10534-1 مدل 9410 شرکت AvaSina و لوله امپدانس به روش تابع انتقال مدل SW 260 شرکت BSWA مطابق با استاندارد ISO 10534-2 در محدوده فرکانسی 125 تا 2000 هرتز  استفاده شد. یافته ها:. نتایج بدست آمده  از مدل رگرسیون نشان می‌دهد که بیشترین همبستگی بین ضرایب جذب اندازه‌گیری شده با استفاده از دو روش در فرکانس 500 هرتز وجود دارد (0/936 , R2= 0/968= R ) و کمترین ضریب همبستگی در فرکانس 125 هرتز بدست آمد (0/136 , R2= 0/368= R ). ضریب تبیین بین نتایج NRC‌ دو روش 0/829  بدست آمد. نتیجه گیری: مقایسه روش نسبت موج ایستا با روش پایه تابع انتقال و اعتبار سنجی آن نشان داد که دو روش در فرکانس‌های 250، 500، 1000 و 2000 هرتز همخوانی دارند و با استفاده از مدل رگرسیونی تصحیح نتایج می‌توان با اطمینان از روش نسبت موج ایستا برای تعیین ضریب جذب مصالح آکوستیکی با صحت قابل قبول استفاده نمود.

کلیدواژه ها

sound absorption coefficient, Acoustic materials, Impedance tube, Static wave ratio, Transfer function, ضریب جذب صوت, مصالح آکوستیکی, لوله امپدانس, نسبت موج ایستا, تابع انتقال

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.