مطالعه فنوتیپی و ژنوتیپی جدایه‌های اورنیتوباکتریوم راینوتراکئال در ماکیان صنعتی استان آذربایجان‌ شرقی، ایران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نشریه میکروبیولوژی دامپزشکی، دوره: 16، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JVM-16-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 249
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی ازدیادی

موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی، شعبه شمال غرب کشور

محمد کریم خسروپناه

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج

منصور بنانی

بخش تحقیقات بیماریهای طیور، موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی کرج

رحیم قدیمی پور

موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی- شعبه شمال غرب کشور

کامبیز داوری

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج

چکیده

اورنیتوباکتریوم رینوتراکئال (ORT) ارگانیسم مرتبط با بیماری­های تنفسی، کاهش تولید تخم­، کاهش رشد و مرگ­ و میر در مرغ­ها و بوقلمون­ها است. هدف پژوهش حاضر جداسازی، شناسایی، تعیین الگوی مقاومت دارویی و انگشت­نگاری مولکولی این باکتری در گله­های ماکیان صنعتی استان آذربایجان­ شرقی -شمال غرب ایران- با استفاده از روش مرسوم باکتریایی و نیز تکنیک واکنش زنجیره­ای پلیمراز (PCR) بود. بدین منظور تعداد 400 نمونه سواب نایی از 33 گله مرغ گوشتی در حال کشتار و هفت گله مرغ تخمگذار جمع­آوری گردید. بر اساس نتایج این مطالعه، از 330 نمونه حاصل از گله­های مرغ گوشتی، 14 جدایه (4/2 درصد) از سواب­های نای پنج گله (15/1 درصد) به عنوان اورنیتوباکتریوم رینوتراکئال شناسایی شدند. همچنین یافته­های پژوهش جاری مشخص نمود که هیچکدام از گله­های مرغ تخمگذار تحت­بررسی آلوده به این ارگانیسم نبودند. بر اساس نتایج آزمایش تعیین الگوی مقاومت دارویی جدایه­ها به روش انتشار دیسک، بالاترین حساسیت دارویی به ترتیب نسبت به پنی­سیلین (85/7 درصد)، تتراسایکلین (71/4 درصد) و داکسی­سایکلین (57/1 درصد) بوده و بیشترین مقاومت دارویی نیز مقابل اریترومایسین (71/4 درصد) و نئومایسین (0/50 درصد) مشاهده گردید. بر طبق داده­های انگشت­نگاری جدایه­ها با تکنیک تکثیر مناطق بین­ژنی تکراری حفاظت­شده انتروباکتریایی (ERIC-PCR)، این جدایه­ها در دو الگوی ژنتیکی E1 و E2 تیپ­بندی شدند که اغلب جدایه­ها (13=n،د92/8 درصد) در الگوی E1 قرار داشتند. تمام سویه­های ORT جدا شده در این مطالعه از گله­های مرغ گوشتی بودند که نشان­دهنده میزان بالای آلودگی این پرندگان نسبت به ماکیان تخمگذار صنعتی تحت ­بررسی در استان آذربایجان­ شرقی است (05/0 > P). همچنین نتایج ما نشان می­دهد که اغلب جدایه­های ORT حاصل از ماکیان صنعتی مناطق شمال غرب ایران از نظر ژنتیکی بسیار شبیه به هم بوده و به یک پروفایل ژنتیکی خاص وابسته می­باشند.

کلیدواژه ها

اورنیتوباکتریوم راینوتراکئال, ماکیان صنعتی, تایپینگ, PCR, آذربایجان شرقی, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.