نقش ویروس برونشیت عفونی در کمپلکس‌های تنفسی گله‌های گوشتی در دو استان آذربایجان شرقی و گلستان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نشریه میکروبیولوژی دامپزشکی، دوره: 16، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JVM-16-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 313
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن قربیانی

بهداشت و بیماریهای طیور دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

زهرا برومند

بخش طیور دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز

منصور میاحی

دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

مسعود رضا صیفی آباد شاپوری

گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی ، دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

برونشیت عفونی یک بیماری حاد و بسیار واگیردار است که با نشانه‌های تنفسی در جوجه‌های در حال رشد و کاهش تولید و کیفیت تخم در مرغ تخم‌گذار همراه است. هدف مطالعه بررسی نقش ویروس برونشیت عفونی در کمپلکس‌های تنفسی گله‌های گوشتی استان‌های آذربایجان شرقی و گلستان می‌باشد. بدین منظور از 20 گله گوشتی مشکوک به برونشیت عفونی در مناطق مختلف استان‌های آذربایجان شرقی و گلستان جمع‌آوری و از بافت‌های نای، ریه و لوزه‌های سکومی نمونه‌گیری انجام شد. نمونه‌ها به تخم‌مرغ‌های جنین دار 9 تا 11 روزه تلقیح شد پس از جمع‌آوری مایع آلانتوئیک، آزمون RT-PCR جهت تشخیص برونشیت عفونی انجام گرفت. پس از RT-PCR نمونه‌های IBV مثبت بر اساس بخشی از توالی ژن S1 بیشتر موردبررسی قرار گرفتند. نتایج RT-PCR نشان داد به ترتیبات 30 و 40 درصد گله‌های استان گلستان و آذربایجان شرقی دارای کمپلکس‌های تنفسی ویروس IBV جدا گردید. نتایج مقایسه توالی نوکلوئیدی و اسیدآمینه، سه جدایه به‌دست‌آمده از استان گلستان بیش‌ترین شباهت توالی اسیدآمینه و نوکلئوتید را با ویروس‌های شبه QX عراق و ایران داشتند. از چهار جدایه استان آذربایجان شرقی در جدایه بیشترین شباهت را به سویه پاکستانی/B793 و یک جدایه 96 تا 98 درصد شباهت با جدایه‌های واریانت 2، ایران داشت. سویه های بدست آمده با توجه به توالی‌های مختلف و مناطق جغرافیایی، پیچیدگی و تنوع را در این دو استان نشان می‌دهد.

کلیدواژه ها

برونشیت عفونی, گله گوشتی, آذربایجان شرقی, گلستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.