بررسی و ارایه راهکارهای غلبه بر مشکلات پیش روی مدیریت منابع آب با رویکرد مدیریت تعارضات

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی پژوهش های کاربردی منابع آب ایران
  • کد COI اختصاصی: INCWR02_049
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1582
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن صمدی

کارشناس عمران دانشگاه صنعت آب و برق، شرکت سهامی آب منطقه ای قم

محمدرضا اقبالی

کارشناس عمران دانشگاه صنعت آب و برق، شرکت سهامی آب منطقه ای قم

ابوذر هادی پور

کارشناس ارشد عمران، دانشگاه صنعتی خواجه نصیر طوسی

احمد حاصلی

کارشناس عمران دانشگاه تهران، شرکت سهامی آب منطقه ای قم

چکیده

منابع آب شیرین دنیا به لحاظ کمی و کیفی بهصورت پیوسته تحت تاثیر تغییرات طبیعی قرار دارند و این تغییرات در اثراقدامات و فعالیت های انسانی در استحصال و بهره برداری از منابع آب شتاب بیشتری گرفته است. فازهای مختلف توسعه اقتصادی و اجتماعی نیاز روز افزون به آب پیدا کرده اند و درکنار آن آلوده سازی آبهای سطحی و زیر زمینی توسط فاضلاب های صنعتی، انسانی و آلودگیهای ناشی از کشاورزی در بسیاری از مناطق دنیا به مرز بحرانی رسیده و فشار بر منابع آب، عرضه آب در محدوده داخلی و بین کشورهای دارای آبهای مشترک را با مشکل جدی مواجه نموده است. بدین ترتیب دسترسی به آب سالم برای مصارف مختلف مختل گشته و زنگ خطر را برای جهانیان به صدا در آورده است که آب یک منبع ارزشمند میباشد. افزایش تقاضا در مقابل محدودیت های موجود منابع آب در حال ایجاد یک تعارض بزرگ بر سر آب، بهویژه درون ملت ها میباشد. بنابراین لازم است تلاشهای بیشتری جهت پیشگیری و کاهش اثرات این تعارضات بهعمل آید. در این مقاله، عوامل اصلی بروز تعارضات و مناقشات شامل افزایش جمعیت، هزینه توسعه منابع، آلوده شدن منابع آب، افزایش رقابت بین بخشهای مختلف مصرف و توزیع غیر منصفانه آب و همچنین انواع و سطوح مختلف تعارض و راهکارهای تبدیل آن به همکاری مورد بحث و بررسی قرار میگیرد. در ادامه تعارضات پیش روی مدیریت منابع آب و راهکارهای پیشگیری و حل این منازعات با انجام مطالعه موردی در حوزه آبریز دریاچه نمک بررسی شده و پیشنهاداتی در خصوص تشکیل کمیته های مشترک، آموزش مدیریت تعارضات و جلب مشارکت عمومی در تصمیم سازی ارایه می شود

کلیدواژه ها

تعارضات آب، مدیریت منابع آب، دریاچه نمک، کمبود آب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.