اثر میزان بقایا، سرعت پیشروی و روش های خاكورزی بر عملكرد شیار بازكن مجهز به پیش بر دیسكی و عملكرد مزرعه در كشت گندم

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: هفتمین همایش علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم کشاورزی و منابع طبیعی ایران
  • کد COI اختصاصی: PDCONF07_252
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 403
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا کمایی

دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی مکانیزاسیون کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

محمود قاسمی نژاد رائینی

استادیار گروه مهندسی ماشینهای کشاورزی و مکانیزاسیون، ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

علیرضا شافعی نیا

استادیار گروه بیوتکنولوژی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

چکیده

مكانيزاسيون به عنوان يك عامل ضروري و محرك در توسعه كشاورزي ايفاي نقش ميكند. كاربرد صحيح ماشينها و تجهيزات باعث افزايش بهره وري توليد ميگردد و ميتواند نقش بسزايي در پويايي و ادامه حيات داشته باشد. اين تحقيق جهت بررسي اثر روشهاي خاكورزي، ميزان بقايا و سرعت پيشروي بر عملكرد شياربازكن مجهز به پيشبر ديسكي و عملكرد گندم در مزرعه پژوهشي دانشگاه كشاورزي و منابع طبيعي رامين خوزستان در سال ١٣٩٤ انجام پذيرفت. آزمايش بهصورت طرح آزمايشي اسپليت اسپليت پلات در قالب بلوكهاي كامل تصادفي با سه تكرار انجام شد. تيمارهاي آزمايشي شامل خاكورزي با سه روش متداول (گاوآهن برگرداندار + ديسك)، حفاظتي (خاكورز مركب) و حفاظتي (چيزل پكر)، پوشش سطحي بقايا با سه سطح ٤٠،٠ ، و٨٠% و سرعت پيشروي با سه سطح ٤، ٧ و ١٠ كيلومتر در ساعت بودند. اثر خاكورزي و پوشش سطحي بقايا بر يكنواختي عمق كاشت، يكنواختي توزيع بذر و ميزان بقاياي بريده نشده معنيدار شد.. اثر خاكورزي، پوشش سطحي بقايا و سرعت پيشروي بر عملكرد دانه نيز معنيدار شد. خاكورز مركب بهترين يكنواختي عمق كاشت (٦٦/٨٧%) و بالاترين عملكرد دانه (٧٣٢٦ كيلوگرم بر هكتار) را به دست آورد. تيمار بدون بقايا بهترين يكنواختي عمق كاشت (٤١/٨٦%) را به دست آورد. خاكورزي مرسوم كمترين مقدار بقاياي بريده نشده (٧٣٨/٢١%) را به دست آورد. تيمار سرعت پيشروي ١٠ كيلومتر برساعت، كمترين مقدار بقاياي بريده نشده (٩٧٨/٢٠ %) را داشت. خاكورز مركب نسبت به خاكورز چيزل پكر و گاوآهن برگرداندار + ديسك به ترتيب افزايش ٨ و ٧٧/١٨ درصدي در عملكرد داشت. تيمار بقاياي ٤٠% نسبت به تيمارهاي بدون بقايا و بقاياي ٨٠% به ترتيب افزايش ١١ و ٢٠ درصدي در عملكرد داشت. تيمار سرعت پيشروي ٤ كيلومتر در ساعت با ميانگين ٦٩٩٠ كيلوگرم در هكتار بيشترين عملكرد را داشت.

کلیدواژه ها

خاکورزی، بقایا، یکنواختی، توزیع بذر، عملکرد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.