افزایش رنگریزه های فتوسنتزی برگها و عملکرد کلزای پاییزی با کاربرد برگی نانوسلنیوم در شرایط تنش خشکی انتهای فصل

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: هفتمین همایش علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم کشاورزی و منابع طبیعی ایران
  • کد COI اختصاصی: PDCONF07_224
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 475
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلام بهزاد

دانشجوی کارشناسی ارشد، فیزیولوژی گیاهان زراعی، دانشگاه محقق اردبیلی.

پریسا شیخ زاده

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه محقق اردبیلی.

ناصر زارع

دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه محقق اردبیلی.

میترا رستمی

مربی دانشگاه جامع علمی کاربردی اردبیل

چکیده

به منظور برر سی تأثیر نانو سلنیوم بر رنگریزه های فتو سنتزی و عملکرد دانه ی کلزای پاییزی در شرایط تنش خشکی انتهای فصل، آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در سال 1398 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه محقق اردبیلی اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح آبیاری (آبیاری کامل و قطع آبیاری در مرحله گلدهی) به عنوان کرت اصلی و غلظتهای مختلف نانوسلنیوم (شاهد (صفر)، 25 و 50 میلیگرم در لیتر) در کرتهای فرعی بود. نتایج حاصل از این آزمایش نشــان داد که تنش خشــکی در مرحله گلدهی تأثیر منفی بر محتوای کلروفیل a، b، کلروفیل کل و عملکرد دانه در واحد ســطح داشــت. محلول پاشــی بوته های کلزای پاییزی با نانوســلنیوم ســبب افزایش محتوای کلروفیل a، b وکلروفیل کل گردید، بیشترین میزان رنگریزه های فتوسنتزی با انجام محلولپاشی با غلظت 50 میلیگرم در لیتر نانوسلنیوم بهدست آمد که بطور معنیداری بیشتر از تیمار عدم محلولپا شی ( شاهد) بود اما اختلاف معنیداری با تیمار 25 میلی گرم بر لیتر نانو سلنیوم نشــان نداد. اســتفاده از نانو ســلنیوم تاثیر قابل توجهی در افزایش رنگریزه های فتوســنتزی داشــت که این امر ســبب افزایش معنیدار عملکرد دانه در واحد ســطح در کلزا در شــرایط آبیاری کامل و تنش خشــکی انتهای فصــل گردید. از نتایج چنین اســـتنباط میگردد، کاربرد 50 میلی گرم نانو ســـلنیوم در شـــرایط آبیاری کامل و قطع آبیاری از طریق بهبود رنگریزه های فتوسنتزی سبب تولید بیشترین عملکرد دانه در کلزا میگردد.

کلیدواژه ها

سلنیوم، عملکرد دانه، فتوسنتز، کلروفیل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.