مدیریت تلفیقی غیرشیمیایی قیاق (Sorghum halepense L.) بر اساس کاربردشعله افکن و زمان برداشت چین در مزارع یونجه مستقر (Medicago sativa)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: هفتمین همایش علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم کشاورزی و منابع طبیعی ایران
  • کد COI اختصاصی: PDCONF07_189
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 412
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد رئوفی

استادیار و عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی پاکدشت، دانشگاه فنی و حرفه ای استان تهران، تهران. ایران.

سمیه گیتی

پژوهشگر و محقق علوم علفهای هرز. عضو باشگاه پژوهشگران و نخبگان جوان دانشگاه آزاد اسلامی

چکیده

جهت بررسی و ارزیابی روش فیزیکی کاربرد شعله افکن و روش زراعی زمان برداشت چین اول در مدیریت غیر شیمیایی علفهرز قیاق در مزارع یونجه مستقر و تاثیر آن در چین های بعدی، این آزمایش در مزرعه یونجه دو ساله مستقر آلوده به این علف هرز واقع در کیلومتر 7 جاده همدان-تهران در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 8 تیمار و 4 تکرار به همراه شاهد در سال زراعی 1399 به اجراء درآمد. تیمارهای طرح شامل سوزاندن قبل از شروع رشدی چین اول در بهار توسط شعله افکن و زمانهای برداشت چین اول بصورت %20، %30 و %40 گلدهی مزرعه و نیز تلفیق زمانهای برداشت همراه با روش سوزاندن ابتدای فصل و شاهد (وجین و عدم وجین علفهای هرز) بودند. پس از20 ، 30 و 40 درصد گلدهی در چین اول، نمونه برداری جهت تعیین وزن خشک یونجه و تراکم و وزن خشک علفهای هرز با کوادرات ثابت 50 × 50 متر مربع یونجه صورت گرفت، همچنین در دو چین بعدی نمونه برداری در زمان استاندارد %50 گلدهی مزرعه بر روی تمام صفات بیان شده صورت گرفت. نتایج بر روی تمام صفات ارزیابی شده برای قیاق (تراکم و ماده خشک) و یونجه (ماده خشک) نشان داد که اعمال همه تیمارها اثر معنیداری بر صفات مذکور دارند. اعمال روش سوزاندن توانست تراکم و وزن خشک قیاق را بطور چشمگیری کاهش دهد و اثرات مثبت آن برافزایش عملکرد یونجه در چین های بعدی نیز موثر باشد و با توجه به اینکه از این طریق، خسارتی بر محصول وارد نشد، فلذا یکی از روشهای قابل استفاده بصورت عملی برای زارعین یونجه، معرفی و توصیه میشود.

کلیدواژه ها

یونجه، قیاق، زمان برداشت، شعله افکن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.