مقایسه میزان رنگیزه های فتوسنتزی، فعالیت آنتی اکسیدانتی، فنل و فلاونوییدهای پنج جمعیت بذری ریحان تحت تلقیح با قارچ تریکودرما هارزیانوم

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: هفتمین همایش علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم کشاورزی و منابع طبیعی ایران
  • کد COI اختصاصی: PDCONF07_128
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 286
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی صلاحی استاد

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشگاه فردوسی مشهد

بهرام عابدی

استادیار دانشگاه فردوسی مشهد

یحیی سلاح ورزی

استادیار دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

وجود آنتی اکسیدانتها، فنل و فلاونویید در تغذیه اهمیت بالایی دارد. گیاهان و به خصوص سبزیجات منبع طبیعی این ترکیبات میباشند. گیاهان مختلف با توجه به محل رشد آنها دارای مقادیر متفاوتی از این ترکیبات میباشند که بایستی شناسایی و معرفی گردند. به همین دلیل آزمایشی برای مقایسه میزان ترکیبات آنتی اکسیدانتی در 5 جمعیت ریحان و تلقیح با تریکودرما به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار در سال 1397 در گلخانه انجام گردید. فاکتور اول جمعیت بذری ریحان در 5 سطح (استانبول، ایتالیا، هرات، بغداد و تهران) بود. فاکتور دوم شامل تیمار تلقیح و عدم تلقیح با قارچ تریکودرما در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد کاربرد قارچ تریکودرما در سطوح مختلف جمعیتهای بذری اثر معنیداری بر صفات اندازه گیری شده داشت . بیشترین میزان کلروفیل 45/15) a میلیگرم بر گرم وزن تر) و کلروفیل کل 50/48) میلی گرم بر گرم وزن تر) در جمعیت تهران با کاربرد تریکودرما مشاهده شد. بیشترین میزان کلروفیل 5/87) b میلیگرم بر گرم وزن تر) در جمعیت هرات با کاربرد تریکودرما مشاهده شد. بیشترین محتوای نسبی آب برگ 69/1) درصد) در جمعیت تهران با کاربرد تریکودرما بدست آمد. بیشترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانتی 67/09) درصد) در جمعیت تهران بدون کاربرد تریکودرما دیده شد. همچنین بیشترین میزان فنل 0/64 ) میلی گرم بر گرم وزن تر) و فلاونوئید 0/65 ) میلیگرم بر گرم وزن تر) در جمعیت هرات با کاربرد تریکودرما مشاهده شد. بر اساس نتایج بدست آمده از نظر فعالیت آنتی اکسیدانتی، رنگیزه های فتوسنتزی و میزان فنل و فلاونوئید جمعیت هرات نسبت به دیگر جمعیتها دارای عملکرد بهتری بود که درصورت اینکه هدف کشت ریحان بدست آمدن این ترکیبات باشد، این جمعیت میتواند پتانسیل مورد نیاز را تا حدودی داشته باشد. هرچند در این زمینه تحقیقات مزرعه ای لازم میباشد.

کلیدواژه ها

کلروفیل، کود زیستی، محتوای نسبی آب.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.