اثر کیست های تخمدانی برفعالیت های تولیدمثلی گاو

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: هفتمین همایش علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم کشاورزی و منابع طبیعی ایران
  • کد COI اختصاصی: PDCONF07_081
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 806
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رقیه زیدی کمره

دانشجوی دکترا، گروه علوم دامی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

صالح طباطبایی وکیلی

دانشیار گروه علوم دامی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

چکیده

کیست های تخمدانی در گاوهای شیری ساختارهای فولیکولی هستند که بیش از 2/5 سانتی متر قطر داشته و حداقل به مدت 10 روز در غیاب جسم زرد باقی مانده باشند. نتیجه این پدیده تغییر فعالیت طبیعی چرخه ای است میزان وقوع کیست های تخمدانی بر طبق گزارشات از % 6 تا % 19 می باشند. تخمدان کیستیک یک ناهنجاری مهم در تولیدمثل گاوهای شیری می باشد و تشخیص به موقع عارضه و درمان آن از ضررهای اقتصادی هنگفتی جلوگیری می نماید. عوامل مستعدکننده کیست تخمدانی شامل شیردهی، پروتئین بالا و فصل ( زمستان) می باشند. کیست های تخمدانی موجب بروز عواضی مانند نیمفومانی، آنستروس، ایجادحالت نرینگی و کوتاه شدن فاصله بین فحلی های متوالی می شوند. فولیکول های تخمدانی کیستی به عنوان یکی از عوامل عمده ی کم باروری شناخته شده اند و عملکرد تولید مثلی در گاو را برای بیش از 100 سال کاهش داده اند ؟ این شرایط در گاو منجر به ضرر اقتصادی در سراسر جهان و در درجه اول در صنایع لبنی شده است. اما اثرات اقتصادی آن در بخش های خاصی از صنعت گوشت گاو هم دیده می شود؟ علل عمده ی ضررهای اقتصادی شاملْ افزایش روز باز در دوره ی پس از زایش که منجر به افزایش فاصله ی گوساله زایی می شود، هزینه های دارویی مربوط به درمان، افزایش هزینه های اسپرم به علت افزایش تعداد تلقیح به ازای آبستنی و بیشتر شدن میزان حذف دام های درگیر است؟ مطالعات نشان داده اند که گاوهای شیری با فولیکول های تخمدانی کیستی نسبت به گاوهای شاهد، 6 تا 11 روز دیرتر به تلقیح اول و 20 تا 30 روز دیرتر به آبستنی می رسند. فولیکول های تخمدانی کیستی، ساختارهای فولیکولی هستند که برای مدت زمان متغیری روی تخمدان باقی می مانند ؟فولیکول های تخمدانی کیستی زمانی ایجاد می شوند که یک یا تعداد بیشتری فولیکول برای تخمک گذاری ناکام می مانند و در ادامه تحلیل نمی روند و رشدشان و تولید استروئید ادامه می یابد. فولیکول های تخمدانی کیستی به عنوان فولیکول هایی با قطر حداقل 2 سانتی متر) کیست های تکی) و حداقل 1/7 سانتی متر “کیست های چندگانه” بر روی یک یا هر دو تخمدان و در غیاب هر نوع بافت لوتئال فعال، تعریف می شوند و با چرخه ی تخمدانی طبیعی تداخل ایجاد می کنند.

کلیدواژه ها

کیست تخمدانی، تولیدمثل،گاو.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.