بررسی اثرات سطوح مختلف تاریخ کاشت و هیبریدهای مختلف ذرت دانه ای برشاخص های فیزیولوژیکی رشد محصول درمنطقه خاش

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: هفتمین همایش علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم کشاورزی و منابع طبیعی ایران
  • کد COI اختصاصی: PDCONF07_070
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 305
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا نورایی

کارشناس ارشد فضای سبز ، سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری زاهدان، ایران

سجاد لطفیان سرگزی

کارشناس ارشد فضای سبز ، سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری زاهدان، ایران

مهین سرگزی

کارشناس ارشد فضای سبز ، سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری زاهدان، ایران

عبدالمجید مطلوبی

کارشناس ارشد فضای سبز ، سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری زاهدان، ایران

چکیده

جهت برر سی اثرات سطوح مختلف تاریخ کا شت و هیبرید بر خصو صیات و شاخص های فیزیولوژیکی ذرت آزمای شی در مزرعه ایســتگاه تحقیقات کشــاورزی ســهراب آباد خاش انجام شــد. این طرح تحقیقاتی بصــورت کرتهای خرد شــده در قالب بلوکهای کاملاً تصادفی در چهار تکرار اجرا گردید. تاریخ های کاشت 15) فروردین ، 30 فروردین و 15 اردیبهشت) در کرتهای ا صلی و هیبریدها ( سینگل کرا سهای 301 ، 500 ، 647 وتریپل کراس (550 در کرتهای فرعی اجراء گردیدند. مجموع درجه حرارت روزانه((GDD،تغییرات وزن خشک((DM، سرعت ر شدمحصول((CGR، سرعت ر شدنسبی((RGR، شاخص سطح برگ((LAIوســرعت جذب خالص((NAR به عنوان شــاخص های اصــلی فیزیولوژیکی محصــول مورد ارزیابی قرارگرفتند. حداکثر سرعت رشد محصول در تاریخ کشت دوم و حداقل آن در تاریخ کاشت سوم حاصل شده است و دلیل آن زیاد شدن سطح برگ و افزایش تجمع ماده خشک می با شد.کاهش سرعت ر شد محصول در تاریخ کا شت های مختلف به دلیل کاهش فتوسنتز (سایه اندازی برگها) و همچنین مصرف مواد ذخیره شده در مسیر تنفس می باشد. حداکثر سرعت رشد محصول در تریپل کراس 550 و حداقل آن در سینگل کراس 301 مشاهده شد.برتری CGR در هیبریدهای دیر رس را می توان به زیاد بودن شاخص سطح برگ آنها و استفاده بهتر از نور خورشید نسبت داد. سرعت رشد نسبی با افزایش درجه حرارت و تاخیر در کاشــت کاهش یافته اســت به طوریکه بیشــترین مقدار RGR در تاریخ کاشــت اول 15) فروردین) و کمترین آن در تاریخ کاشت سوم 15) اردیبهشت ) بدست آمده است. علت آن افزایش سایه اندازی در میان پوشش گیاهی و افزایش قسمتهای غیر موثر در فتوسنتز می با شد. بیشترین مقدار RGR مربوط به هیبرید 550 و کمترین آن در هیبرید 500 مشاهده می شود. علت نزولی بودن نمودار سرعت ر شد نسبی افزایش وزن گیاه با بافتهای مرده که نقشی در تولید ندارند می با شد. شاخص سـطح برگ در اثر تاخیر در کاشـت و گرم شـدن هوا روند نزولی داشـته که به دلیل تغییر در طول روز و میزان تبخیر و تعرق می باشد. هیبریدهای دیر رس به علت داشتن دوره رشد طولانی و تعداد برگ بیشتر دارای شاخص سطح برگ بیشتری نسبت به زود رس ها هســـتند. مقدار ســـرعت جذب خالص در هیبریدهای دیر رس به علت افزایش دوره رشـــد و بالا بودن کارایی فتوسنتز برگها نسبت به زودرس ها بیشتر می باشد

کلیدواژه ها

ذرت، خاش، اجزاء ، ارتفاع، شاخص

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.