تغذیه مصنوعی آبخوان زیرزمینی به وسیله فاضلاب شهری تصفیه شده و ارائه یک روش جایگزین (مطالعه موردی: دشت یزد-اردکان)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی پژوهش های کاربردی منابع آب ایران
  • کد COI اختصاصی: INCWR02_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1904
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حب وطن

کارشناس ارشد گروه تخصیص آب، دفتر برنامه ریزی کلان آب و آبفا- وزارت نیرو

شمیلا فیروزمنش

کارشناس منابع آب، شرکت توسعه سیاحان ایران

چکیده

منابع آب حاصل از تصفیه فاضلاب شهری معمولاً از دو مزیت نسبی برخوردار است: اول اینکه عموماً متاثر از خشکسالی ها نبوده و منبع مطمئنی محسوب می شود؛ دوم اینکه می تواند جایگزین منابع جدیدی باشد که می بایست از طریق احداث سد یا تاسیسات انتقال آب با صرف هزینه زیاد و خسارت های زیست محیطی استحصال شود. استفاده مجدد از این منابع در اغلب کشورها و نیز ایران عمدتاً در بخش کشاورزی معمول بوده و هست، با اینحال با توجه به اجرای تصفیه خانه فاضلاب در اغلب شهرهای بزرگ کشور از یکسو و افت شدید سطح آب زیرزمینی در اغلب دشت های همجوار با این شهرهای بزرگ از سوی دیگر و نیز با توجه به نبود آب سطحی کافی در دشت های بزرگ کشور، استفاده از این منابع بازیافتی و تخصیص آنها به تغذیه مصنوعی و تعادل بخشی آبخوان ها یک ضرورت در مدیریت آب محسوب می شود. در این مطالعه، روش های مختلف تغذیه مصنوعی بوسیله فاضلاب تصفیه شده و محدودیت ها و مزیت های هر یک مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت یک روش جایگزین که می توان تغذیه مصنوعی مجازی به آن اطلاق کرد، معرفی شده است. همچنین به عنوان نمونه، بهره گیری از فاضلاب شهر یزد برای تغذیه مصنوعی و تعادل بخشی دشت ممنوعه یزد- اردکان به دو روش شامل چاه تزریق(injection wellو روش جایگزین پیشنهادی مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است. بررسی های اولیه نشان می دهد که روش جایگزین با توج ه به اینکه نیازی به اجرا، بهره برداری و نگهداری از تاسیسات تغذیه مصنوعی در آن نیست و محدودیت های کیفی مربوط به استفاده از فاضلاب برای تغذیه مصنوعی در آن منتفی است، بلحاظ فنی و اقتصادی از مزیت نسبی برخوردار است؛ با اینحال محدودیت هایی نیز از قبیل توجیه پذیری اجتماعی دارد که در آخر پیشنهادهایی برای رفع آن ارائه شده است

کلیدواژه ها

فاضلاب تصفیه شده، استفاده مجدد آب، تغذیه مصنوعی، تعادل بخشی آبخوان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.