ظرفیت سنجی،اولویت بندی و مکانیابی صنایع تبدیلی کشاورزی در استان مرکزی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: هفتمین همایش علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم کشاورزی و منابع طبیعی ایران
  • کد COI اختصاصی: PDCONF07_038
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 519
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی نجمی

مربی پژوهشی و کارشناس اقتصادی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی،سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایران.

حامد فاطمیان

استادیار پژوهشی، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایران

رضا تاج آبادی

مسئول تجاری سازی مرکز تحقیقات مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی،سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اراک، ایران.

رضا باجلانی

معاون مدیریت صنایع کشاورزی، سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی، اراک، ایران.

مریم انجمی

رئیس اداره بررسی و نظارت بر طرحهای مدیریت صنایع کشاورزی، سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی، اراک، ایران.

چکیده

صنایع تبدیلی کشاورزی به عنوان جزئی از فرآیند توسعه روستایی در راستای کاهش ضایعات محصولات کشاورزی، ایجاد ارزشافزوده، افزایش سطح درآمد روستائیان، افزایش سهم اشتغال و بالا بردن بهره وری بخش کشاورزی ایفای نقش میکند. در این مقاله ابتدا ظرفیت جدید صنایع تبدیلی از طریق ظرفیت فعلی و مازاد تولید محصولات کشاورزی استان محاسبه گردید. اولویت بندی صنایع دارای ظرفیت جدید با استفاده از روشAHP برحسب معیارهای افزایش درآمد کشاورزان، ایجاد اشتغال، ارزشافزوده، وجود بازار داخلی و صادرات، مصرف مازاد محصولات کشاورزی و کاهش ضایعات محصولات کشاورزی صورت گرفت. نتایج نشان داد که صنایع بسته بندی، نگهداری و فراوری میوه و سبزی و صیفی جات در اولویت اول، احداث سردخانه در اولویت دوم و صنایع بسته بندی، نگهداری و فرآوری انگور در اولویت سوم قرار گرفتند. برای مکانیابی صنایع کشاورزی دارای ظرفیت و اولویت بندی شده، روش TOPSIS بکار گرفته شد که شهرستانهای ساوه، زرندیه و خنداب در رده های اول تا سوم قرار گرفتند.

کلیدواژه ها

ظرفیت سنحی، تصمیم گیری چندمعیاره، صنایع تبدیلی کشاورزی، استان مرکزی، AHP ، .TOPSIS

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.