اتنوفارماکولوژی، کمیت و کیفیت اسانس گل و برگ گیاه دارویی چای‌کوهی (Stachys lavandulifolia Vahl.) در رویشگاه‌های استان‌های سمنان، خراسان شمالی و رضوی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله فیزیولوژی محیطی گیاهی، دوره: 15، شماره: 59
  • کد COI اختصاصی: JR_ECOP-15-59_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 301
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صدیقه چورلی

گروه علوم باغبانی، دانشکده تولیدات گیاهی، علوم کشاورزی و منابعطبیعی دانشگاه گرگان، گرگان، ایران

سارا خراسانی نژاد

گروه علوم باغبانی، دانشکده تولیدات گیاهی، علوم کشاورزی و منابعطبیعی دانشگاه گرگان، گرگان، ایران

خدایار همتی

گروه علوم باغبانی، دانشکده تولیدات گیاهی، علوم کشاورزی و منابعطبیعی دانشگاه گرگان، گرگان، ایران

بهاره کاشفی

گروه کشاورزی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران

چکیده

چای­کوهی یکی از گیاهان دارویی می‌باشد که در مناطق مختلف ایران رویش دارد. از دم­کرده گل­ها و برگ‌های این گیاه در ناراحتی‌های معده و نیز به‌عنوان آرام­بخش در رفع بی‌خوابی و اضطراب استفاده می­گردد. به‌منظور بررسی اسانس گل و برگ این گیاه در چهار رویشگاه (ارتفاعات مشهد، نیشابور، قوچان و شاهرود)، تحقیقی بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار صورت پذیرفت. اطلاعات اتنوفارماکولوژی از مردم محلی بدست آمده و نمونه­های گیاهی در بهار 1393 در زمان گلدهی، از رویشگاه­های مذکور جمع‌آوری گردید. نمونه­های گل و برگ خشک‌ به­وسیله دستگاه کلونجر و تقطیر با آب، اسانس‌گیری و درصد و عملکرد اسانس هر نمونه تعیین و ترکیبات متشکله اسانس‌های حاصله توسط دستگاه GC/MS آنالیز شد. نتایج اتنوفارماکولوژی نشان داد نام‌های محلی آن در رویشگاه‌ها متفاوت است ولی کاربرد عمومی به‌عنوان آرام‌بخش می‌باشد. نتایج نشان داد بیشترین عملکرد، درصد اسانس و وزن خشک مربوط به نمونه برگ در مشهد و وزن خشک گل نیز بیشتر از وزن خشک برگ بود. بیشترین ترکیب در اسانس گل با 72 ترکیب مربوط به نیشابور و در اسانس برگ با 82 ترکیب مربوط به رویشگاه قوچان بود که در بالاترین مقادیر به‌ترتیب 692/92 و 818/96 وزن اسانس را به خود اختصاص داده بودند. بیشترین میزان ترکیبات اصلی اسانس اعم از بتا-پینن ، بتافلاندرن، کاریوفیلن مربوط به اکوتیپ شاهرود و اسپاتولنول و آلفاتوجن به‌ترتیب مربوط به قوچان و مشهد بود که میزان این ترکیبات در برگ بیشتر از گل می‌باشد که بهترین  کیفیت اسانس را می‌توان از رویشگاه‌های مشهد و قوچان بدست آورد.

کلیدواژه ها

اسانس, بتاپینن, کلونجر, GC/MS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.