بررسی اثر بهبود دهنده اسید سالسیلیک و کیتوزان در گیاه باباآدم (Arctium lappa L.) تحت تنش خشکی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله فیزیولوژی محیطی گیاهی، دوره: 14، شماره: 56
  • کد COI اختصاصی: JR_ECOP-14-56_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 210
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا نورا

گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.

علی رضا صفاهانی

گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.

چکیده

اسید سالسیلک و کیتوزان مقاومت در برابر خشکی را با استفاده از مکانیسم­های مختلف افزایش می­دهند. به همین منظور آزمایش  مزرعه ای در رابطه با تأثیر کاربرد کیتوزان و اسید سالسیلیک بر صفات مورفولوژی و فیزیولوژی در گیاه دارویی باباآدم در شرایط تنش خشکی به صورت کرت­های خردشده در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با چهار تکرار در دو سال 1396 و 1397 در ایستگاه تحقیقاتی دانشگاه پیام نور اصفهان اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل عامل اصلی آبیاری در سه سطح، آبیاری پس از 40، 60 و 80 درصد تخلیه رطوبتی قابل دسترس (I1-I3) و عامل فرعی محلول پاشی در چهار سطح، عدم محلول­پاشی، محلول­پاشی کیتوزان 5 گرم بر لیتر، محلول­پاشی اسید سالسیلیک 1 میلی­گرم بر لیتر و کاربرد توام آنها (S1-S4) بودند. نتایج نشان داد که تشدید کم آبی میزان موسیلاژ، فعالیت آنزیم­های آنتی اکسیدان و گونه­های واکنشی اکسیژن در گیاه باباآدم را نسبت به عدم تنشI1، افزایش داد. میزان موسیلاژ ریشه افزایش­ 61 و 110 درصدی  را در تیمار I2 و­I3  در مقایسه با تیمار I1، بدون در نظر گرفتن محلول پاشی نشان داد. همچنین کاربرد کیتوزان و اسید سالسیلیک اثرات منفی کم آبی را بر پارامترهای تبادل گازی، محتوی کلروفیل، جذب عناصر غذایی و وضعیت آبی گیاه را کاهش داد. مقدار فتوسنتز خالص در گیاه باباآدم در تیمار محلول پاشی S2-S4 در مقایسه با تیمار عدم محلول پاشی S1 بدون توجه به تیمار­های آبیاری را بطور متوسط به ترتیب 9/1، 9/2 و 4/2 میکرومول دی­اکسیدکربن در مترمربع در ثانیه افزایش داد. بنابراین می­توان نتیجه گیری کرد که کاربرد اسید سالیسیلیک و کیتوزان به طور موثری باعث افزایش کارایی گیاه باباآدم در تنش خشکی شد.

کلیدواژه ها

اسید سالسیلیک, باباآدم, کم آبیاری, کیتوزان, موسیلاژ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.