مقایسه سیستم مدل های شبیه سازی HEC-HMS

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دومین همایش ملی راهبردهای مدیریت منابع آب و چالش های زیست محیطی
  • کد COI اختصاصی: WREC02_066
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 605
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد فولادی نصرآباد

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت منابع آب دانشگاه بیرجند

محسن پوررضا بیلندی

دانشیار گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه بیرجند

مهدی دستورانی

استادیار گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه بیرجند

چکیده

پدیده های سیلاب و خشکسالی دو پدیده ی طبیعی هستند که ناشی از نوسانات اقلیمی می باشند وگستردگی این پدیده ها در بخش های مختلف ایران سبب شده است که بیشتر از سایر پدیده های طبیعی مورد توجه قرار گیرد. در مدیریت جامع حوضه آبخیز، مهار و کاهش خسارت های سیل جایگاه ویژه ای دارد. بنابراین شناسایی دقیق مناطق سیل خیز در سطح حوضه ضروری است. مدل سازی بارش-رواناب یکی از ابزارهای کلیدی در هیدرولوژی برای دستیابی به خصوصیات سیلاب، مانند میزان دبی اوج و زمان رسیدن به دبی اوج به کار می رود. . مدل های هیدرولوژیکی بارش- رواناب برای شبیه سازی هیدروگراف سیل از روش های مناسب در مدیریت بهتر سیلاب به ویژه در مناطق فاقد آمار است. در این مقاله، کارایی نرم افزار HEC-HMS در شبیه سازی هیدروگراف سیلاب با دو سیستم مدل مختلف استفاده شده که هر کدام دارای سه روش می باشد. سیستم مدل اول شامل سه روش Clark Unit Hydrograph ،Recession و Nelder و SCS curve number mead و سیستم مدل دوم شامل سه روش Initial And Constant ، Recession وSnyder Unit Hydrograph میانگین مربعات خطا RMSE و ناش- ساتکلیف NS به ترتیب برای مدل اول 388 و 0.486 و برای مدل دوم 654.9 ئ -0.465 بدست آمده است که نتایج نشان دهنده برتری محسوس سیستم مدل اول برای این منطقه هست.

کلیدواژه ها

سیلاب، مدل بارش-رواناب، شبیه سازی، هیدروگراف

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.