نقدی بر کتاب نظام‌های همکاری در کتابخانه‌ها و مراکز اطلاع‌رسانی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پژوهشنامه انتقادی متون و برنامه های علوم انسانی، دوره: 20، شماره: 10
  • کد COI اختصاصی: JR_IHCS-20-10_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 463
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا رادفر

استادیار علم اطلاعات و دانششناسی، عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی ومطالعات فرهنگی، تهران، ایران

مریم سلامی

استادیار گروه علم اطلاعات و دانششناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران،

سولماز نوری

دانشجوی دکتری علم اطلاعات و دانششناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران و کارشناس مسئول کتابخانه مرکزی پژوهشگاه علوم انسانی ومطالعات فرهنگی، تهران، ایران

چکیده

کتابخانه‌ها و مراکز اطلاع‌رسانی همواره تلاش دارند تا بهترین و مناسب‌ترین پاسخ را برای پرسش­ها و نیازهای مراجعان خود فراهم کنند. با توجه به افزایش روزافزون و تنوع فراوان منابع اطلاعاتی، هر کتابخانه‌ای توان و امکان تهیه و دسترس‌پذیر ساختن آنها را ندارد. نرگس نشاط همکاری میان کتابخانه‌ها و مراکز اطلاع‌رسانی را راه‌حلی برای توسعه دسترس‌پذیری کتابخانه به انواع منابع اطلاعاتی جهت رفع نیازهای مراجعان آنها می‌داند و در قالب کتاب‌ «نظام­های همکاری در کتابخانه­ها و مراکز اطلاع­رسانی» به این موضوع پرداخته است. این کتاب که می­تواند به عنوان یک منبع آموزشی برای دانشجویان رشته علم اطلاعات و دانش­شناسی و یک منبع کاربردی برای متخصصان و حرفه­مندان این علم قلمداد شود، به شیوه توصیفی- تحلیلی مورد بررسی انتقادی قرار گرفت. در این مقاله پس از معرفی کتاب مورد بحث، نویسنده و ناشر آن، ساختار کتاب مورد اشاره قرار گرفته و سپس به نقد شکلی و محتوایی اثر پرداخته شده است. اثر حاضر یک کتاب تخصصی در موضوع همکاری­های بین کتابخانه­ای و مراکز اطلاع­رسانی و دارای سطح علمی مناسب است. از مهمترین کاستی­های کتاب ضعف در جنبه‌های کاربردی کتاب، عمومی بودن برخی مطالب و کهنه بودن منابع آن است.

کلیدواژه ها

همکاری بین کتابخانه‌ای, مراکز اطلاع‌رسانی, امانت بین کتابخانه‌ای, اشتراک منابع, نقد محتوایی, نقد شکلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.