تاثیر استفاده از سیستم های خنک کاری مدیا بر راندمان نیروگاه های سیکل ترکیبی (مطالعه موردی نیروگاه سیکل ترکیبی آبادان)
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: سومین کنفرانس ملی مهندسی مکانیک کاربردی
- کد COI اختصاصی: NCAME03_018
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 544
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی مکانیک، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
استادیار گروه مهندسی مکانیک، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
چکیده
عملکرد توربین های گازی با افزایش دمای محیط به شدت کاهش می یابد، کاهش توان خروجی به ویژه در فصول گرم سال که در آن مصرف انرژی به حداکثر مقدار خود می رسد، مشکلات زیادی ایجاد می نماید. برای جبران این کاهش، از روش های مختلفی از جمله خنک کاری هوای ورودی به کمپرسور استفاده می شود. بسته به شرایط اقلیمی، روش های مختلفی برای خنک کاری هوا به کار می رود که به طور خلاصه شامل روش های تبخیری، روش های تبریدی و سیستم های ذخیره ساز انرژی می باشند. خنک کاری هوای ورودی به توربین یکی از متداول ترین روش های قابل اجرا برای افزایش راندمان توربین های گازی نیروگاه سیکل ترکیبی آبادان می باشد. در این مقاله روش نوینی برای کاهش دمای هوای ورودی و در نهایت افزایش راندمان سیکل توربین گازی پیشنهاد شده است. روش پیشنهادی در این مقاله برای یکی از توربین های گازی نیروگاه سیکل ترکیبی آبادان در نظر گرفته شده است. در این روش با استفاده گاز مصرفی دما پایین در یک مبدل حرارتی به عنوان سیال سرد و عبور هوای ورودی به کمپرسور از درون مبدل به عنوان سیال گرم می توان به کاهش دمایی بین 4k تا 25k دست یافت. با توجه به کاهش دمای به دست آمده می توان به افزایش راندمانی بین % 1 تا % 3.5 برای حدود یکسال دست یافت. محاسبات حاصل از شبیه سازی نشان می دهد که عملکرد این توربین به شدت به عوامل محیطی حساس بوده و با استفاده از روش خنک کاری نتایج مطلوبی به دست می آید که باعث بهبود عملکرد آن در شرایط گرم سال خواهد شد.کلیدواژه ها
توربین گازی، سیستم های خنک کاری، راندمان، بهبود، راندمان توربین گازی، سیکل ترکیبیمقالات مرتبط جدید
- نگاهی به نقش اقتصاد سیاسی ایران در مدیریت مصرف انرژی
- مقایسه روشهای نورتابی شیمیایی رادیکال *CH و *OH در استخراجپاسخ دینامیکی شعله جریان متقابل
- مطالعه عددی اثر تحریک جریان ورودی بر عملکرد یک انژکتور هممحور برشی تحت شرایط گذربحرانی
- مطالعه ساختار شعله متان هیدروژن در مشعل پیچشی سیدنی با استفاده از مدل احتراقی حجمی
- مطالعه تجربی اثر احتراق جریان چرخشی غیر پیش مخلوط بر پایداری، شدت تابش نور و دینامیک شعله پروپان - اکسیژن/هوا
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.