تاثیرات حاصل از بیهوشی کوتاه مدت و بلند مدت کتامین بر رفتار تعادلی و تغییرات بافت‌‌شناسی مخچه در موش‌‌های صحرایی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_NUMS-6-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 607
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهروز یحیایی

Department of Medical sciences, Islamic Azad University, Shahrood Branch, Shahrood, Iran

لیلا خجسته

Department of Medical sciences, Islamic Azad University, Shahrood Branch, Shahrood, Iran

مرضیه سعیدمهر

Department of Medical sciences, Islamic Azad University, Shahrood Branch, Shahrood, Iran

چکیده

مقدمه با توجه به ضرورت بیهوشی در جراحی و شیوع بالای مصرف داروی کتامین به عنوان ماده بیهوش کننده، این تحقیق با هدف مطالعه تاثیرات بیهوشی کوتاه مدت مکرر و بلند مدت توسط کتامین بر مخچه در موش‌‌های صحرایی انجام شد. مواد و روش‌‌ها تعداد 30 عدد موش صحرایی نر و ماده با وزن تقریبی 190 گرم و سن حدود 8-12 هفته به 6 گروه تقسیم شدند. ابتدا از همه گروه‌‌ها تست تعادل گرفته شد. سپس به مدت یک ماه، بیهوشی القا گردید. گروه‌‌های مطالعه شامل دو گروه کنترل ماده و نر که تحت بیهوشی قرار نگرفتند، دو گروه بیهوشی کوتاه مدت مکرر نر و ماده که 3 بار در هفته با دوز 25 میلی گرم بر کیلوگرم بیهوش شدند و دو گروه بیهوشی بلند مدت نر و ماده که یک بار در هفته با دوز 75 میلی گرم بر کیلوگرم بیهوش شدند. سپس در پایان دوره یک ماهه مجدد تست تعادل از تمامی گروه‌‌ها گرفته شد و موش‌‌های صحرایی تحت نمونه‌‌گیری بافتی از مخچه قرار گرفته و لام‌‌های بافت شناسی بررسی شدند. یافته‌‌ها در بررسی بافت شناسی، تغییرات خفیف تا متوسط در برخی لایه‌‌های مخچه مشاهده شد. به لحاظ تعادلی تفاوت معنی‌‌داری بین گروه‌‌ها وجود نداشت. نتیجه‌‌گیری نتایج نشان داد که داروی کتامین اثرات خفیفی بر روی بافت مخچه داشته است که این تغییرات بین گروه‌‌های بیهوشی کوتاه مدت مکرر با دوز  25 میلی‌گرم بر کیلوگرم و بلند مدت با دوز 75 میلی گرم بر کیلوگرم تفاوت معنی‌‌داری نداشتند.

کلیدواژه ها

Ketamine, cerebellum, histology, balance, rat, کتامین, مخچه, بافت شناسی, تعادل, موش صحرایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.