بررسی تاثیر نیروی برهمکنش قوی در توزیع ترازهای انرژی هسته ای ایزوتوپهای کلسیم و تیتانیوم: بر مبنای آشوب کوانتومی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله پژوهش فیزیک ایران، دوره: 19، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_PSI-19-1_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 225
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهراب بهنیا

گروه فیزیک، دانشگاه صنعتی ارومیه، ارومیه

واحده رزازی

گروه فیزیک، دانشگاه صنعتی ارومیه، ارومیه

چکیده

هسته اتمی به عنوان یک سیستم پیچیده بس ذره ای  تشکیل شده از دونوع فرمیون (نوترون و پروتون) است که بطور خیلی قوی در برهمکنش باهم می باشند.  بررسی خواص آماری  مجموعه ترازهای انرژی هسته اتمی و تاثیر نیروی برهمکنش مابین فرمیون ها به خوبی با معیار جدیدی تحت عنوان تئوری ماتریس های تصادفی توضیح داده میشود. افت و خیز ترازهای انرژی سیستم های کوانتومی بسته به تقارن های هامیلتونی در یکی از آنسامبل های متعامد (GOE)، یکانی (GUE) و هم تافته گاوسی (GSE) قرار میگیرد و اگر در ناحیه انتگرال پذیر باشد در آنسامبل پواسونی قرار خواهدگرفت که با داشتن ویژه مقادیر هامیلتونی سیستم می توان به تحلیل آماری ترازهای انرژی با استفاده از ماتریس های تصادفی پرداخت. مقاله حاضر با به کارگیری مدل لایه ای هسته ای به کمک تئوری آشوب کوانتومی به بررسی تاثیرنیروی مابین فرمیون ها در رفتار ایزوتوپ های Ca48  و Ti48میپردازد.  تفاوت این هسته ها در نوع ذرات واقع در ترازهای ظرفیت می باشد.  بررسی رفتار ترازهای انرژی آنها نشان داد که به دلیل  نیروی برهمکنش قوی مابین پروتون و نوترون  رفتارسیستم در Ti48 نزدیک به GOE خواهد بود در حالی که  رفتار سیستم در Ca48کمی دور از این رفتار خواهد بود.

کلیدواژه ها

ساختار لایه ای هسته ای, نیروی هسته ای قوی, تئوری ماتریس های تصادفی, تئوری آشوب کوانتومی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.