تاثیر8 هفته تمرین مقاومتی بر سطوح آدیپونکتین، مقاومت و حساسیت انسولینی و هموگلوبین گلیکوزیله در مردان دارای اضافه وزن

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_NUMS-7-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 296
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی رستمی زاده

Department of Physical Education, Islamic Azad University of Rasht Branch, Rasht, Iran

علیرضا علمیه

Department of Physical Education, Islamic Azad University of Rasht Branch, Rasht, Iran

رامین شعبانی

Department of Physical Education, Islamic Azad University of Rasht Branch, Rasht, Iran

چکیده

مقدمه فعالیت بدنی مهمترین عامل مصرف انرژی در انسان است. انرژی دریافتی می­‌تواند بیان ژنی آدیپونکتین را به طور مثبت یا منفی تنظیم کند. از این­‌رو، ممکن است تغییر در مصرف انرژی از طریق تمرین ورزشی نیز بر میزان آدیپونکتین تاثیرگذار باشد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر 8 هفته تمرین مقاومتی بر سطح آدیپونکتین، مقاومت و حساسیت انسولینی و هموگلوبین گلیکوزیله در مردان دارای اضافه وزن انجام شد. مواد و روش‌­ها در این مطالعه نیمه تجربی، تعداد 22 مرد دارای اضافه وزن (0/96±28/76= شاخص توده بدنی و 2/23±31/31= سن) انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه تمرین مقاومتی (11نفر) و گروه شاهد (11نفر) قرار گرفتند. تمرین مقاومتی با شدت 55-75 درصد یک تکرار بیشینه، 8 هفته و 3 جلسه در هفته انجام شد. نمونه خونی آزمودنی‌­ها برای اندازه‌گیری سطوح آدیپونکتین، انسولین و گلوکز خون  به صورت ناشتا، 24 ساعت قبل از شروع و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی اخذ شد. داده‌­ها با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس یک­‌راهه تحلیل شدند. یافته‌­ها تمرین مقاومتی باعث کاهش معنی­‌دار وزن (0/05> P)، شاخص توده بدن (0/05> P)، انسولین (=0/001P=)، مقاومت انسولین (0/004P=) و افزایش آدیپونکتین (0/001> P)­ و حساسیت انسولینی (0/025P=) شد. اما تغییرات سطح گلوکز خون (0/201P=) و هموگلوبین گلوکوزیله (0/686P=) از نظر آماری معنی­‌دار نبود. نتیجه‌­گیری با توجه به اثرات مطلوب تمرین مقاومتی بر سطح آدیپونکتین و ترکیب بدن به نظر می­‌رسد، مشارکت در این نوع تمرینات می‌­تواند باعث بهبود حساسیت انسولینی و کاهش اضافه وزن شده و فاکتور مهمی در کنترل و جلوگیری از ایجاد بیماری­‌های مرتبط با افزایش وزن باشد

کلیدواژه ها

adiponectin, overweight, resistance exercise, insulin resistance, آدیپونکتین, تمرین مقاومتی, مقاومت انسولینی, اضافه وزن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.