تاثیر ناخالصی مس بر آشکارسازی نوری فرابنفش نانومیله‌های اکسید روی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله پژوهش فیزیک ایران، دوره: 19، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_PSI-19-3_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 295
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی خیاطیان

دانشکده فیزیک، دانشگاه کاشان

محمد الماسی کاشی

دانشکده فیزیک، دانشگاه کاشان

روح الله عظیمی راد

گروه نانوفیزیک، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران

روح الله شاکرنژاد

دانشکده فیزیک، دانشگاه کاشان

سعید صفا

گروه نانوفیزیک، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران

چکیده

در کار حاضر، نانومیله­ های اکسید روی/اکسید روی با پوسته آلاییده شده با غلظت­ های مختلف مس با استفاده از یک روش رشد دو مرحله­ ای شامل رشد گرمابی نانومیله ­ها به دنبال غوطه­ وری در محلول پوشش ­دهی ساخته شدند. تاثیر ناخالصی مس افزوده شده به پوستهی نانومیله­ ها بر خواص ساختاری، اپتیکی و الکتریکی آنها بررسی شد. تصاویر میکروسکوپ الکترونی نشان داد که پوشش ایجاد شده روی میله­ ها، قطر متوسط آنها را از حدود nm 40 به حدود nm 60 افزایش می­دهد. الگوهای پراش اشعه ایکس برای همه نمونه­ ها، تشکیل ساختار اکسید روی شش گوشی ورتزیت بدون تشکیل هیچ فازی از اکسیدهای مس را نشان می­دهد. همچنین جابه ­جایی قله (002) به زوایای کوچک تر می­تواند دلیلی بر حضور غالب یونهای Cu+ در شبکه اکسید روی باشد. باتوجه به اندازه ­گیری منحنی­ های جریان-ولتاژ؛ مقاومت الکتریکی نانومیله ­ها، با افزایش غلظت مس تا 5/4 درصد اتمی کاهش می ­یابد. این کاهش مقاومت براساس افزایش حامل­ های بار ناشی از حضور یون های Cu+ توضیح داده شد. پاسخ حسگرهای ساخته شده بر پایه نانومیله­ های هسته/پوسته اکسید روی نسبت به تابش فرابنفش اندازه ­گیری شد. با افزایش میزان آلاینده مس، میزان پاسخ حسگرها یک روند افزایشی (بیش از 5 برابر) را نشان می­دهد.  

کلیدواژه ها

نانومیله‌های هسته/پوسته, اکسید روی, آلاینده مس, آشکارساز تابش ماوراء بنفش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.