بررسی فرم قرارگیری ساختمان های مسکونی در اقلیم گرم و مرطوب (نمونه موردی شهر بندرعباس)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پنجمین همایش بین المللی عمران، معماری و شهر سبز پایدار
  • کد COI اختصاصی: CASGC05_167
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1194
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرگس احمد

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری دانشگاه پیام نور واحد بندرعباس

حمیدرضا عامری سیاهوئی

دکتری معماری و شهرسازی، دانشیار دانشگاه پیام نور واحد بندرعباس

چکیده

اقلیم های گرم و مرطوب مانند حاشیه جنوبی ایران و به خصوص شهر بندرعباس، به دلیل قرارگرفتن در طول و عرض جغرافیایی مناطق حاره، هوایی بسیار گرم دارد و به دلیل نزدیکی به دریا از رطوبت قابل توجهی برخوردار است و دارای یکی از بحرانی ترین اقلیم های جهان است. افزایش نرخ شهرنشینی و استفاده بیرویه از سوختهای فسیلی در دهه های اخیر ، باعث شده که طراحان ، موضوع طراحی بر اساس اقلیم در راستای کنترل و بهینه سازی مصرف انرژی را در ساخت وسازها بیشتر از گذشته مورد توجه قرار دهند. با توجه به ویژگیهای خاص اقلیمی نوار سواحل جنوبی کشور ایران، جهتگیری ساختمانها در این مناطق لازم است بر مبنای استفاده بهینه از تابش خورشیدی و جریان باد تعیین شود، همچنین توجه به مؤلفه های اقلیمی و به خصوص فرم قرار گیری ساختمان در فرآیند طراحی و ساخت خانه ها در این مناطق، میتواند به بالا بردن سطح آسایش حرارتی ساختمان کمک کند. شکل بناها در این مناطق به شدت از شرایط اقلیمی تبعیت می کند به طوری که جهتگیری کلی بافت بنا در جنوب ایران با توجه به وزش باد مناسب، (جنوب، شمال غرب، جنوب غرب) می باشد. توجه به اقلیم و مولفه های طراحی وابسته به آن دیدگاهی اصلی در طراحی خانه های بومی در مناطق گرم و مرطوب ایران بوده و است، بنابراین رعایت الگوهای طراحی خانه های بومی در طراحی مسکن معاصر هر شهر، میتواند سبب بهبود سطح آسایش گردد.

کلیدواژه ها

بناهای مسکونی، اقلیم گرم و مرطوب ، فرم قرار گیری ساختمان، بندرعباس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.