مدل‌سازی مطلوبیت زیستگاه‌های تغذیه‌ای کرکس مصری (Neophron percnopterus) در استان کرمانشاه

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کاربردی، دوره: 8، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAE-8-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 408
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا اشرف زاده

Shahrekord University

علی اصغر نقی پور

Shahrekord University

هادی خوشناموند

Isfahan University of Technology

مریم حیدریان

Sari Agricult. Sci. and Natur. Resour. Univ.

سیامک اسماعیلی

Kermanshah Provincial Office of Dept. of Environ

چکیده

کرکس مصری، به‌عنوان یک گونه در خطر انقراض، به‌طور گسترده تحت تأثیر تعارض با انسان قرار دارد و جمعیت آن در حال کاهش است. توانایی دست‌یابی به منابع تغذیه‌ای از مهم‌ترین عوامل مؤثر بر پراکنش این گونه به‌شمار می‌رود. در این پژوهش، مطلوبیت زیستگاه‌های تغذیه‌ای کرکس مصری در استان کرمانشاه با استفاده از رویکرد مدل‌سازی تلفیقی حاصل از هفت مدل بررسی شد. حدود 4/19 درصد (1021/40 کیلومتر مربع) از گستره این استان به‌عنوان زیستگاه‌های تغذیه‌ای مطلوب کرکس مصری شناسایی شد. حدود 31/92 درصد (326 کیلومتر مربع) از گستره زیستگاه‌های تغذیه‌ای مطلوب توسط شبکه حفاظتی پوشش داده شده است. تراکم دام (31/82 درصد)، فاصله از مناطق پراکنش سم‌داران وحشی (15/36 درصد)، فاصله از مکان‌های دفن زباله (14/77 درصد)، پوشش سرزمین (12/46 درصد) و ارتفاع (11/85 درصد) به‌عنوان مهم‌ترین متغیرهای مؤثر در تعیین مطلوبیت زیستگاه تغذیه‌ای کرکس مصری شناسایی شدند. به‌نظر می‌رسد کرکس‌های مصری به مناطق عشایرنشین و چادرنشین، فعالیت‌های دامداری و مکان‌های دفع زباله متکی‌اند، که مهم‌ترین دلیل آن را می‌توان تغذیه از لاشه‌های حیوانات اهلی دانست. بنابراین، درنظر گرفتن راهکارهای مناسب به‌منظور پایش و مدیریت فعالیت‌های انسانی در مناطق گفته شده در برنامه حفاظت کرکس مصری اهمیت ویژه‌ای دارد.

کلیدواژه ها

Egyptian vulture, Foraging habitats, Dump sites, Nomadic areas, Livestock farming, کرکس مصری, زیستگاه‌های تغذیه‌ای, مکان‌های دفع زباله, مناطق عشایرنشین, دامداری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.