پیش‌بینی پراکنش سیاه‌گوش اوراسیایی(Lynx lynx) با استفاده از رویکرد مدل‌سازی ترکیبی: مطالعه موردی منطقه خرقان زرندیه ساوه، استان مرکزی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کاربردی، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAE-9-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 427
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر انصاری

Arak University

چکیده

آگاهی از پراکنش زیستگاه‌های مطلوب حیات وحش جهت جلوگیری از تخریب و نابودی زیستگاه و انقراض آنها و همچنین برای مدیریت و حفاظت از آنها ضروری است. سیاه گوش اوراسیایی از جمله گربه‌سانان با پراکنش وسیع در آسیا است. در این مطالعه، با به-کارگیری رویکرد مدل سازی ترکیبی و استفاده از 10 متغیر پیش بینی کننده، مطلوبیت زیستگاه سیاه گوش اوراسیایی در منطقه خرقان زرندیه ساوه در استان مرکزی مدل سازی شد. با توجه به مقدار بالای شاخص AUC (بیشتر از 0/9) برای مدل های حداکثر آنتروپی، جنگل تصادفی، درخت رگرسیون ارتقا یافته و مدل خطی تعمیم یافته، این مدل ها برای تهیه مدل ترکیبی نهایی پراکنش گونه هدف در نظر گرفته شدند. نتایج به دست آمده از مدل ترکیبی نشان داد که 53/22% وسعت منطقه خرقان از نظر شرایط زیستگاهی برای این گونه مطلوب است. فاکتورهای فاصله از مناطق مسکونی، فاصله از رودخانه، و دسترسی به طعمه به عنوان مهم ترین متغیرهای تأثیرگذار بر سیاه گوش اوراسیایی مشخص شدند. این پژوهش نشان می دهد زیستگاه های سیاه گوش به حفاظت بیشتری نیاز دارند.

کلیدواژه ها

Eurasian Lynx, Ensemble modelling of habitat suitability, Species Distribution Modelling package, R software, Kharaghan prohibited Area, سیاه‌گوش اوراسیایی, مدل‌سازی ترکیبی مطلوبیت زیستگاه, بسته SDM, نرم‌افزار R, منطقه شکارممنوع خرقان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.