اثر تنش شوری بر صفات مورفولوژیک و میزان اسانس ژنوتیپ‌های بومادران هزاربرگ (Achillea millefolium) ایرانی و خارجی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه روابط خاک و گیاه، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_STGC-9-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 172
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوذر دهقان

Dept. of Agron. and Plant Breed., College of Agric., Isfahan Univ. of Technol., Isfahan, Iran.

مهدی رحیم ملک

Dept. of Agron. and Plant Breed., College of Agric., Isfahan Univ. of Technol., Isfahan, Iran.

چکیده

برای بررسی اثر تنش شوری بر صفات مورفولوژیک و میزان اسانس چند ژنوتیپ از بومادران هزاربرگ ایرانی و خارجی، آزمایشی گلدانی در سال 1393 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. آزمایش فاکتوریل در قالب بلوک‌های کامل تصادفی با چهار سطح تنش شوری (صفر، 5، 10 و 15 دسی‏زیمنس بر متر) و 10 ژنوتیب از بومادران هزاربرگ در سه تکرار اجرا شد. طبق نتایج، تنش شوری 15 دسی‏زیمنس بر متر میزان ارتفاع بوته، سطح و عرض برگ، طول گل­های زبانه­ای، قطر گل، تعداد گلچه در گل­آذین اصلی، تعداد روز تا شروع گل‏دهی، تعداد روز تا 100% گل‏دهی و وزن خشک اندام‌هوایی را به‌طور معنی­داری نسبت به تیمار شاهد کاهش داد. سطح شوری 15 دسی‏زیمنس بر متر میزان اسانس را 75/18 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش داد. ژنوتیپ­های انگلیس، اسلونی، اسپانیا، ژاپن، کندوان ایران و لرستان ایران در شوری زیاد نتوانستند به گل‏دهی کامل برسند. اثر متقابل شوری در ژنوتیپ نیز برای تمامی صفات، به ­غیر از عرض برگ و طول گل­های زبانه­ای، معنی­دار شد. ژنوتیپ­های آمریکا و کانادا با داشتن درصد اسانس و وزن خشک زیاد، از ژنوتیپ­های مناسب برای استخراج اسانس می­باشند. ژنوتیپ­های آمریکا و انگلیس با داشتن ارتفاع بوته کمتر و قطر گل­های بیشتر نسبت به سایر ژنوتیپ­ها، می‌توانند گزینه­های مناسبی برای فضای سبز در شرایط تنش شوری باشند. اکثر صفات مورد بررسی در سطوح تنش شوری 5 و 10 دسی‏زیمنس بر متر تفاوت معنی­داری نشان ندادند. گیاهان نسبت به تنش 10 دسی‏زیمنس بر متر مقاومت خوبی داشتند. به علاوه، صفات مورد ارزیابی گیاهان در سطح 15 دسی‏زیمنس بر متر تفاوت معنی­داری داشتند. براساس نتایج به­دست آمده، شاید بتوان مناسب­ترین سطح شوری برای کاشت این گیاه را 10 دسی‏زیمنس بر متر معرفی کرد.

کلیدواژه ها

Salinity stress, Yarrow, Essential oil, Ornamental traits., تنش شوری, بومادران, اسانس, صفات زینتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.