CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

اثر هیومیک اسید و فولویک اسید بر برخی ویژگی‌های فیزیولوژیک دو گیاه زینتی شمعدانی (.Plargonium spp) و سینداپسوس (.Scindapsus spp)

عنوان مقاله: اثر هیومیک اسید و فولویک اسید بر برخی ویژگی‌های فیزیولوژیک دو گیاه زینتی شمعدانی (.Plargonium spp) و سینداپسوس (.Scindapsus spp)
شناسه ملی مقاله: JR_STGC-11-1_004
منتشر شده در در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

رسول عباسزاده فاروجی - Dept. of Hort. Sci. and Landscape Eng., College of Agric., Ferdowsi Univ., Mashhad, Iran.
محمود شور - Dept. of Hort. Sci. and Landscape Eng., College of Agric., Ferdowsi Univ., Mashhad, Iran.
علی تهرانی فر - Dept. of Hort. Sci. and Landscape Eng., College of Agric., Ferdowsi Univ., Mashhad, Iran.
بهرام عابدی - Dept. of Hort. Sci. and Landscape Eng., College of Agric., Ferdowsi Univ., Mashhad, Iran.

خلاصه مقاله:
هیومیک اسید و فولویک اسید ترکیباتی پلیمری، طبیعی و آلی هستند که از منابع مختلف مانند مواد آلی خاک (هوموس)، خاک، پیت، لیگنیت اکسیدشده و زغال‌سنگ به­دست می‌آیند. به‌منظور بررسی تأثیر مواد هیومیک بر ویژگی‌های فیزیولوژیک دو گیاه زینتی شمعدانی (.Plargonium spp) و سینداپسوس (.Scindapdud spp) آزمایشی در محل گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد طی سال‌های 94-1393 انجام گرفت. این پژوهش به‌‌صورت فاکتوریل 4×4 بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. عامل اول، هیومیک اسید در چهار سطح (صفر، 2/0، 5/0 و 1 گرم در لیتر) و عامل دوم، فولویک اسید در چهار سطح (صفر، 2/0، 5/0 و 1 گرم در لیتر) بود. نتایج نشان داد که استفاده از هیومیک اسید و فولویک اسید سبب بهبود اکثر ویژگی‌های فیزیولوژیک اندازه­گیری­شده در شمعدانی و سینداپسوس شد. کاربرد هیومیک اسید در غلظت کم، به‌تنهایی توانست ویژگی‌های رشدی گیاه شعمدانی را بهبود بخشد. محتوای کلروفیل و هدایت روزنه­‌ای در گیاه شمعدانی تحت تأثیر کاربرد هیومیک اسید (0/2 و 0/5 گرم در لیتر) به‌صورت کودآبیاری نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت. کاربرد توأم هیومیک اسید و فولویک اسید در این گیاه نیز توانست قند محلول در گیاه را نسبت به تیمار شاهد بهبود بخشد؛ علاوه‌بر این، کاربرد توأم دو ماده منجر به کاهش نشت الکترولیت در مقایسه با تیمار شاهد شد. در گیاه سینداپسوس نیز کاربرد هیومیک اسید در بیشترین غلظت مصرفی به‌تنهایی و یا ترکیب با فولویک اسید منجر به بهبود ویژگی‌های مورد بررسی شد. بدین صورت که کاربرد توأم هیومیک اسید و فولویک اسید منجر به افزایش قند محلول و شاخص سبزینگی (SPAD) در این گیاه شد. همچنین، محتوای کلروفیل گیاه به‌هنگام کاربرد 1 گرم در لیتر هیومیک اسید به‌صورت کودآبیاری، در مقایسه با تیمار شاهد، افزایش یافت. این مواد، با بهبود شرایط رشدی، منجر به افزایش رشد در گیاهان می­‌شوند. با توجه به نتایج به‌­دست آمده در این پژوهش، کاربرد کودهای آلی هیومیک اسید و فولویک اسید برای بهبود رشد گیاهان زینتی شمعدانی و سینداپسوس پیشنهاد می­‌شود.

کلمات کلیدی:
Organic fertilizers, Growth traits, Chlorophyll content, Stomatal conductance., کودهای آلی, ویژگی‌های رشدی, محتوای کلروفیل, هدایت روزنه‌ای

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1155684/