تأثیر آنتاگونیست‌های قارچی و باکتریایی بر برخی از عوامل پوسیدگی ریشه و طوقه خیار

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه روابط خاک و گیاه، دوره: 11، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_STGC-11-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 259
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا رئیسی دهکردی

Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture, University of Zabol, Zabol

ناصر پنجهکه

Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture, University of Zabol, Zabol

عبدالحسین طاهری

Department of Plant Protection, Faculty of Plant Production, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan

سید کاظم صباغ

Department of Biology, University of Yazd

چکیده

یکی از ‏عوامل اصلی محدودکننده تولید خیار، بیماری‌های پوسیدگی ریشه و طوقه این گیاه است. با توجه به خاکزاد بودن این عوامل، مبارزه شیمیایی علیه آنها نه تنها کاملاً مؤثر نیست بلکه باعث تخریب محیط زیست نیز می‌شود. از جمله راه‌های مبارزه با این بیماری‌ها روش‌های کنترل بیولوژیک است. این پژوهش به‌منظور کنترل بیولوژیک بیماری‌های خاکزاد خیار انجام شده است. در این بررسی اثر بیوکنترلی ‏گونه‌های ‏Trichoderma harzianum، ‏T. virens، Pseudomonas fluorescens و Bacillus subtilis علیه پوسیدگی‌های طوقه و ریشه خیار ناشی از Fusarium oxysporum f.sp. radicis-cucumerinum، Pythium aphanidermatum و Phytophthora melonis در آزمایشگاه مورد پژوهش قرار گرفت. گونه Trichoderma harzianum که در آزمایشگاه بیش‌ترین درصد بازدارندگی از رشد عوامل بیماری‌زا را داشت، برای بررسی‌های گلخانه‌ای استفاده شد. بررسی شدت بیماری و اجزای عملکرد رقم نگین در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در تیمارهای مختلف با استفاده از نرم‌افزار SAS انجام شد. بیش‌ترین درصد بازدارندگی در اثر متقابل با 45/8 درصد توسط B.subtilis در برابر P. aphanidermatum ایجاد شد. در گلخانه قارچ Trichoderma harzianum روی پوسیدگی فوزاریومی ریشه و ساقه خیار و بوته‌میری فیتوفترایی با 32/8 و 18/8 بیش‌ترین و کم‌ترین درصد کنترل بیماری را داشته است. تیمار گیاهان سالم تلقیح‌شده با تریکودرما بیش‌ترین افزایش اجزای عملکرد و گیاهان آلوده‌شده به پوسیدگی فوزاریومی کم‌ترین عملکرد را دارند. همبستگی قوی بین شاخص شدت بیماری و وزن تازه ریشه در تیمارهای مختلف مشاهده شد. بنابراین جدایه‌های آنتاگونیست قارچی و باکتریایی عملکرد مناسبی در کنترل بیماری‌های ریشه خیار داشتند.

کلیدواژه ها

Root and crown rots, Biological control, Trichoderma harzianum, Negin variety., بیماری های پوسیدگی ریشه و طوقه, کنترل بیولوژیک, Trichoderma harzianum, رقم نگین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.