تأثیر کودهای پتاسیمی بر محتوای کلروفیل گیاه دارویی اسطوخودوس (Lavandula officinalis L.) در خاک آلوده سرب و کادمیوم

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه تحقیقات علوم زراعی در مناطق خشک، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_CSR-2-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 310
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره محمدیان

دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم مهندسی خاک، دانشگاه زابل، زابل، ایران

احمد غلامعلی زاده

گروه علوم مهندسی خاک، دانشگاه زابل، زابل، ایران

مریم قربانی

گروه علوم مهندسی خاک، دانشگاه زابل، زابل، ایران

زینب محکمی

پژوهشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

چکیده

هدف از این پژوهش بررسی اثر منابع مختلف پتاسیم در خاک‌های آلوده به سرب و کادمیوم و تأثیر آن‌ها بر فرآیند فتوسنتز از طریق بررسی تغییر محتوای کلروفیل در گیاه دارویی اسطوخودوس می‌باشد. این پژوهش شامل دو آزمایش مستقل به‌صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار می‌باشد. در آزمایش اول دو فاکتور کودهای پتاسیمی (کلرید پتاسیم، سولفات پتاسیم و نیترات پتاسیم در دو سطح 55 و 110 میلی‌گرم بر کیلوگرم خاک به همراه شاهد) و کلرید کادمیوم (سطوح: صفر و 15 میلی‌گرم بر کیلو‌گرم خاک) اعمال گردید. فاکتورها در آزمایش دوم شامل کودهای پتاسیمی، مشابه آزمایش اول و نیترات سرب (سطوح: صفر و 100 میلی‌گرم بر کیلوگرم خاک) بود. تجزیه واریانس داده­ها نشان داد که کودهای پتاسیمی اثر معنی‌داری بر میزان کلروفیل a، b و کل دارند. نتایج نشان داد در خاک‌ آلوده به کادمیوم و سرب، محتوای کلروفیل به طور معنی‌داری نسبت به خاک غیرآلوده کاهش می‌یابد، نتایج همچنین بیانگر آن است که در خاک آلوده به کادمیوم، بیشترین میزان کلروفیل کل در سطح 110 میلی‌گرم بر کیلوگرم کلرید پتاسیم به دست آمد که نسبت به سطح شاهد 70% افزایش معنادار نشان داد. نتایج تجزیه­های آزمایشگاهی موید آن است که در خاک آلوده به سرب، بیشترین میزان کلروفیل a در سطح 110 میلی‌گرم بر کیلوگرم کلریدپتاسیم حاصل شد که نسبت به سطح شاهد 71% افزایش معنادار نشان داد؛ بنابراین به نظر می‌رسد کاربرد کودهای پتاسیمی می‌تواند در افزایش میزان کلروفیل مؤثر باشد که دراین‌بین، تأثیر کود کلریدپتاسیم بیشتر از دو کود دیگر است.

کلیدواژه ها

کلروفیل های a و b, کلریدپتاسیم, کلریدکادمیوم, گیاهان دارویی, نیترات سرب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.