تبیین اثر میانجی محافظه‌کاری حسابرسان بر رابطه بین قومیت و تفسیر گزاره‌های مبتنی بر احتمال در استانداردهای پذیرفته شده حسابداری

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه حسابداری مالی، دوره: 11، شماره: 41
  • کد COI اختصاصی: JR_QFAJ-11-41_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 315
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی اکبرپور

mazandaran university

حسین فخاری

mazandaran university

یحیی کامیابی

mazandaran university

چکیده

استفاده از استانداردهای یکپارچه در اقتصاد امروزی، امری ضروری است که منجر به ایجاد بازارهای مالی کارا، بهبود تخصیص منابع و کاهش هزینه معاملات می­شود. در همین راستا همه کشورها بایستی برای تدوین استانداردهای هم سو تلاش فراوانی را به عمل آورند. این در حالی است که تنوع قومی در نقاط مختلف دنیا منجر به تفسیرها و قضاوت­های متفاوت از استانداردهای حسابداری شده و چالش­های زیادی را برای همگرایی استانداردها به وجود می‌آورد. از همین رو مطالعه و شناخت تأثیر تفاوت­های قومیتی بر تفسیر استانداردهای حسابداری در ایران که متشکل از قومیت­های مختلف با ارزش‏ها و ویژگی‏های متنوع است، با اهمیت تلقی می­شود. این در حالی است که قومیت خود تحت تأثیر متغیرهای بیرونی و درونی ازجمله ویژگی­های فردی (محافظه­کاری، جنسیت و سن، ...) است که بایستی در بررسی تأثیرگذاری آن بر تفسیر استانداردهای حسابداری مورد توجه قرار گیرد. بر همین اساس هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیر اثر میانجی محافظه­کاری حسابرسان بر رابطه بین قومیت و تفسیر گزاره­های مبتنی بر احتمال در استانداردهای پذیرفته شده حسابداری می­باشد که برای این منظور از پژوهش زمینه­یابی با توزیع پرسشنامه در بین 228 عضو جامعه حسابداران رسمی در سال 1396 و تحلیل پاسخ‌های مربوط استفاده شده است. یافته­ها نشان می­دهد که محافظه‌کاری حسابرسان اثر میانجی بر رابطه بین قومیت و تفسیر گزاره­های مبتنی بر احتمال در استانداردهای پذیرفته شده حسابداری دارد. نتایج پژوهش حاضر می­تواند در درک و شناخت عوامل مؤثر بر نحوه تفسیر و قضاوت حسابرسان مفید بوده و به تلاش در جهت ارتقاء قضاوت حسابرسان کمک ­کند.  

کلیدواژه ها

Ethnicity, Conservatism, Interpretation of accounting standards, Probabilistic propositions, قومیت, محاقظه‌کاری, تفسیر استانداردهای حسابداری, گزاره های مبتنی بر احتمال.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.