تأثیر نقش دوگانه‌ی "حسابدار قضایی ـ حسابدار رسمی" شریک مؤسسه حسابرسی بر کیفیت حسابرسی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه حسابداری مالی، دوره: 11، شماره: 43
  • کد COI اختصاصی: JR_QFAJ-11-43_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 491
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی عبدی

کارشناس رسمی قوهقضائیه، حسابداری و حسابرسی، زنجان، ایران

مهدی کاظمی علوم

استادیار حسابداری (مدرس مدعو)، دانشکده اقتصاد و علوم اجتماعی، دانشگاه بوعلیسینا، همدان، ایران

سمیه آقاجانلو

کارشناس ارشد حسابداری، موسسه آموزش عالی روزبه زنجان، زنجان، ایران

وحید شهبازی

کارشناس ارشد حسابداری، دانشکده اقتصاد و علوم اجتماعی، دانشگاه بوعلیسینا، همدان، ایران

چکیده

عوامل گوناگونی بر کیفیت حسابرسی مؤثرند که در واقع جزئی از الزامات حسابرسی نیستند. یکی از آن‌ها ویژگی‌های شخصی حسابرس مانند مهارت، تجربه و تخصص است. حسابداران قضایی به دلیل گذراندن دوره‌های تخصصی تقلب، از مهارت‌هایی برخوردارند که ممکن است یک حسابدار رسمی غیرقضایی فاقد آن باشد. برای بررسی تأثیر نقش دوگانه‌ی حسابدار قضایی_حسابدار رسمی شریک مؤسسه حسابرسی بر کیفیت حسابرسی، داده‌های 152 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال‌های 1391 تا 1396 جمع‌آوری شد. فرضیه‌های این پژوهش با استفاده از داده‌های ترکیبی و رگرسیون پروبیت مورد آزمون قرار گرفته است. برای سنجش کیفیت حسابرسی از دو معیار نوع اظهارنظر حسابرس و تعداد بندهای شرط قبل از اظهارنظر استفاده شده‌ است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که چنان‌چه شریک مؤسسه حسابرسی، حسابدار قضایی (کارشناس رسمی دادگستری در ایران) باشد، احتمال ارائه اظهارنظر تعدیل شده بیشتر شده و نیز احتمال ارائه اظهارنظر مشروط با تعداد بند شرط بیشتر هم، بالا می‌رود. به عبارت دیگر نتایج حاکی از آن است که چنان‌چه شریک مؤسسه حسابرسی همزمان حسابدار قضایی_ حسابدار رسمی نیز باشد این امر موجب افزایش کیفیت حسابرسی می‌شود. همچنین نتایج آزمون‌های اضافی نشان داد که نقش دوگانه شریک حسابرسی بر اقلام تعهدی اختیاری به عنوان معیار سنجش کیفیت حسابرسی تأثیر مثبت و معنادار دارد.  

کلیدواژه ها

Audit Firm's Partner, Audit Quality, Discretionary Accruals, Forensic Accountant, Modified Audit Opinion., اقلام تعهدی اختیاری, حسابدار قضایی, شریک مؤسسه حسابرسی, کیفیت حسابرسی, گزارش حسابرسی تعدیل شده.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.