مقاله مروری نقش تنظیمکنندههای رشد در افزایش عملکرد گیاهان زراعی در شرایط شور: از تئوری تا عمل
محل انتشار: فصلنامه علوم زراعی ایران، دوره: 21، شماره: 3
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 533
فایل این مقاله در 22 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AGRO-21-3_001
تاریخ نمایه سازی: 1 اسفند 1399
چکیده مقاله:
تشدید روند شور شدن منابع آب و خاک، باعث افزایش توجه به پژوهشهای مرتبط با راهکارهای بهبود عملکرد گیاهان زراعی در شرایط شور شده است. بر اساس گزارشهای منتشر شده، سابقه پژوهشها پیرامون شناخت جنبههای مختلف تنش شوری و روشهای افزایش تحمل گیاهان به شوری در جهان به بیش از یک قرن میرسد. راهکارهای متفاوت و متعددی برای افزایش عملکرد گیاهان زراعی در شرایط شور پیشنهاد شده است که یکی از آنها استفاده از تنظیم کنندههای رشد گیاهی است. استفاده از تنظیم کنندههای رشد از دهه 1930 آغاز شده و فروش جهانی سالانه آنها حدود 2/1 میلیارد دلار است. انواع تنظیم کنندههای رشد حاوی حدود 40 نوع ماده فعال هستند که بهصورت منفرد یا ترکیبی بهعنوان تنظیمکننده رشد مورد استفاده قرار میگیرند. از مهمترین تنظیم کنندههای رشد میتوان به اکسینها، سایتوکینینها، جیبرلینها، اتیلن، آبسیزیک اسید، براسینواستروئیدها، سالیسیلیک اسید، کلرمکوات کلراید، پاکلوبوترازول، جاسمونیک اسید، آسکوربیک اسید، تریاکونتانول، استریوگالاکتونها، نیتریک اکسید، پلیآمینها و هورمونهای پپتیدی گیاهی اشاره کرد. گزارشهای فراوانی در مورد افزایش کمیت و کیفیت محصول و بهبود تحمل به شوری در گیاهان زراعی در اثر مصرف تنظیم کنندههای رشد وجود دارد، اما اغلب این پژوهشها در محیطهای کنترل شده (شرایط خارج از مزرعه) و بهصورت یکساله، انجامشده است که همین موضوع باعث عدم کاربردی شدن نتایج اغلب این پژوهشها شده است. در این مقاله اثر مصرف تنظیمکنندههای رشد بر بهبود عملکرد گیاهان زراعی در شرایط شور، با تاکید بر شرایط مزرعه، مورد بررسی قرار گرفته است.
کلیدواژه ها:
Phytohormones ، Salinity stress ، Seed priming and Stress tolerance ، پرایمینگ بذر ، تحمل ، تنش شوری و هورمونهای گیاهی
نویسندگان
هادی پیراسته انوشه
Assistant Prof., National Salinity Research Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Yazd, Iran
یحیی امام
Professor, Faculty of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :