تأثیر آهک بر بهینه‌سازی خشت خام در مقابل رطوبت

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مسکن و محیط روستا، دوره: 37، شماره: 164
  • کد COI اختصاصی: JR_JHRE-37-164_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 283
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کاوه بهرام زاده

M.A. Historic Conservation and Restoration of Cultural Objects

علی رضا رازقی

Islamic Architecture; PhD- Conservation and Restoration, Art University of Tehran

نجمه خاتون میری

M.A. Historic Conservation and Restoration of Cultural Objects (faculty member of University of Zabol)

چکیده

بناها، محوطه­ها و آثار معماری خشتی تاریخی و باستانی متعدد و زیادی در ایران وجود دارد که پراکندگی آن‌ها بیشتر در مناطق گرم و کویری ایران به چشم می­خورد اما در مناطق کوهستانی و بارانی نیز آثار گلی و خشتی فاخری وجود دارد که  نیاز به حفاظت و مرمت دارند تا بتوان آن آثار را به همراه پیام­های خفته در آن‌ها به نسل­های آینده منتقل کرد. در مناطق کوهستانی و مناطق بارانی، رطوبت بالا و جمع شدن آب در پای دیوارها و در مناطق کویری و گرم نظیر سیستان بالا بودن سطح آب­های سطحی عامل اصلی آسیب رسیدن به ساختارهای خشتی و دلیل اصلی تخریب بسیاری از آثار معماری خشتی هستند که لازم است برای جلوگیری از تخریب و فرسایش راهکاری مناسب و کاربردی پیدا کرد. بهینه‌سازی مصالح در حفاظت، مرمت و بازسازی بناهای خشتی در سرتاسر جهان یکی از روش‌های مناسب مرمتی برای این‌گونه بناها به‌شمار می­رود. نظر به ویژگی­های کالبدی و شرایط مکانی و محیطی هر بنا، مواد افزودنی مختلفی تا به امروز مورد آزمایش قرار گرفته و به‌کار برده شده‌اند. در این پژوهش آهک به‌عنوان ماده­ای سنتی و بومی که در مناطق دارای رطوبت بالا و بارندگی­های فصلی شدید و تعدادی از بناهای شمال و شمال غرب ایران نیز دارای اصالت کاربردی است به‌عنوان ماده بهینه‌ساز خشت مورد استفاده قرار گرفت. هدف پژوهش حاضر دستیابی به خشتی سازگار با محیطی با شرایط رطوبت بالا (اشباع خشت) و توأم با کیفیات فیزیکی مناسب و مقاومت نسبی در مقابل سایر نیروهای آسیب رسان است. به این منظور پنج نوع خشت با ترکیب­ها 0، 2، 5، 7، و 10 درصد از آهک ساخته شد و مورد آزمایش‌های مقاومت فشاری در شرایط خشک و اشباع، مقاومت سایشی، جذب مویینگی و مقاومت در برابر غوطه­وری قرار گرفتند که نتیجه مطلوب و متناسب باهدف این پژوهش مربوط به خشت ساخته شده با 2 درصد آهک بود.    

کلیدواژه ها

adobe, lime, optimization, pressure resistance, capillary absorption, abrasion resistance, immersion, خشت خام‌, آهک, بهینه‌سازی, مقاومت فشاری. جذب مویینگی, مقاومت سایشی, غوطه‌وری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.