بررسی آزمایشگاهی نقش تثبیت مکانیکی در بهبود مقاومت فشاری، کششی و خمشی خشت
محل انتشار: فصلنامه مسکن و محیط روستا، دوره: 38، شماره: 168
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 334
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JHRE-38-168_005
تاریخ نمایه سازی: 1 اسفند 1399
چکیده مقاله:
ایران در استفاده از خشت در معماری از کهنترین کشورها محسوب میشود، شیوهای که سالیان درازی است در ساختارها و معماری امروز کشور فراموش شده است. ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺍﻫﻤﻴﺖ بلوکهای خاکی مانند خشت در معماری معاصر جهان ﻭ فراوانی ساختارهای خشتی ارزشمند در ایران، لزوم استحکامبخشی ﺑﻨﺎﻫﺎی ﺧﺸﺘﯽ درراستای کاربرد آن درمعماری معاصر و همچنین درجهت حفاظت و مرمت آثار تاریخی، مطالعه درباره خشت ضروری است. در طی سالهای اخیر راهکارهای گوناگونی با عنوان تثبیت خاک و خشت ﺑﺮای استحکامبخشی ﺑﻨﺎﻫﺎی ﺧﺸﺘﯽ مطرح شده اﺳﺖ. تثبیت مکانیکی بهعنوان یکی از این راهکارها، با نیاز به بهبود کیفیت مصالح و افزایش دوام ساختمانها به وجود آمده و با فشردهسازی مصالح موجب افزایش تراکم خاک و لذا بهبود رفتار بلوک خاکی در برابر عوامل آسیبرسان مانند رطوبت و فرسایش میشود.
پژوهش حاضر در پی دستیابی به رابطه بین تثبیت مکانیکی و رفتار مکانیکی خشت بوده و هدف اصلی خود را بررسی اهمیت تراکم خاک و تأثیر آن بر مقاومت فشاری، کششی و خمشی خشت قرار داده است. این مطالعه در قالب یک پژوهش کمی و به شیوه تجربی انجام شده و روش انجام پژوهش مبتنی بر مطالعات میدانی، بررسیهای محیطی و روشهای تجربی- آزمایشگاهی بوده است. برای این منظور پس از انتخاب 6 معدن خاک واقع در شهرستان اردکان (یزد) و تعیین خواص فیزیکی آنها، نمونههای خشتی در دو گروه شاهد و آزمایشی ساخته شدند و تحت آزمایشهای مقاومت فشاری، کششی و خمشی قرار گرفتند و در نهایت نتایج آنها تجزیه و تحلیل شدهاند. مطالعات آزمایشگاهی انجامشده، رابطه مطلوب بین تثبیت مکانیکی و مقاومت مکانیکی خشت را تأیید کرده و مشخص شد که تراکم خاک در خشت تثبیتشده به روش مکانیکی در مقایسه با خشت بدون اعمال تراکم، بهطور میانگین موجب افزایش 43/79 درصدی در مقاومت فشاری، افزایش 42/42 درصدی در مقاومت کششی و افزایش 75 درصدی در مقاومت خمشی شده است.
کلیدواژه ها:
Keywords: adobe ، mechanical stabilization ، mechanical behavior of adobe ، Ardakan ، Yaz ، خشت ، تثبیت مکانیکی ، رفتار مکانیکی خشت ، اردکان ، یزد.
نویسندگان
منصوره درمحمدی
Master of Architecture, Art and Architecture University of Yazd, Yazd, Iran
رضا رحیم نیا
Conservation of Architectural Heritage, Imam Khomeini International University (IKIU), Department of Architecture and Urban Development, Qazvin, Iran.
محسن فتوحی اردکانی
Research Center for Cultural Heritage of Ardakan Historical Context
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :