واکاوی ساختار معماری خانههای تاریخی و سنتی روستای سپورغان شهرستان ارومیه
محل انتشار: فصلنامه مسکن و محیط روستا، دوره: 39، شماره: 170
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 591
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JHRE-39-170_006
تاریخ نمایه سازی: 1 اسفند 1399
چکیده مقاله:
میراث روستایی شامل معماری و چشماندازهای ویژه آن است؛ ساختار معماری سکونتگاههای روستایی برآیند مجموعه فعالیتهای انسان در ارتباط با محیط طبیعی و فرهنگی بشمار میآیند. بطوریکه مصداقهای خوب اینگونه از معماری را میتوان در معماری بومی مشاهده نمود که عمدهترین عنصر تشکیلدهنده بافت روستایی است؛ سازمان فضایی، نحوه استقرار و ساختار کالبدی آن بیانگر کیفیت استفاده از محیط، تأثیر اقتصاد، سنتها و فرهنگ حاکم بر جامعه روستایی میباشد که پس از سالها آزمونوخطا، راهبردها، راهکارها، روشها، الگوها و سرمشقهای خود را منطبق با نیازهای مادی و معنوی مردم و محیط و فعالیتهای روزمره آنان یافته است که میتواند بهعنوان الگویی جهت برنامهریزی و طراحی نمونههای جدید به کار گرفته شود. جلگه ارومیه بهواسطه شرایط طبیعی از هزاران سال گذشته مسکون بوده و ساختار فضایی-کالبدی روستاهای واقع در آن نشان از اهمیت و غنای فرهنگی است و ارزش های معماری خانه های روستایی برجا مانده از گذشته آن نیز قابل توجه می باشد، که دراینارتباط روستای سپورغان بهواسطه وجود بقایای بافت سنتی و معماری خانههای تاریخی و سنتی؛ نمونه بارزی می باشد. این تحقیق باهدف شناخت جامع از سازمان کالبدی - فضایی خانههای تاریخی و سنتی روستای سپورغان شهرستان ارومیه به بررسی مجموعه ویژگیهای روستا و معماری خانههای تاریخی و سنتی پرداخته است. دادههای پژوهش بهواسطه مطالعات کتابخانهای و برداشتهای میدانی حاصلشده که به روش توصیفی و تحلیلی موردبررسی قرارگرفته است. نتایج تحقیق نشان میدهد که در ساختار کالبدی - فضایی اعم از سازماندهی فضاها، فنآوری ساخت، مصالح بهکاررفته و همچنین جهتگیری خانههای روستا علاوه بر شرایط اقلیمی حاکم بر منطقه؛ متأثر از مسائل فرهنگی، سنتهای محلی، باورهای دینی و مقتضیات اقتصادی است. به طوری که تمام بناهای موجود سمتگیری شرقی-غربی دارند و نورگیرها به سمت شرق و یا غرب میباشد. مجموعه این ویژگیها ساختاری متفاوت نسبت به سایر گونههای مشابه در شهرستان ارومیه به وجود آورده است؛ که امروزه بهواسطه مداخلات متعددی که صورت گرفته بسیاری از نمونهها تخریب و از بین رفته است.
کلیدواژه ها:
Typology ، Traditional architecture ، Village ، Sopurghan village ، Urmia. ، گونه شناسی ، معماری سنتی ، روستا ، روستای سپورغان ، ارومیه
نویسندگان
مظفر عباس زاده
Faculty of Architecture, Urban and Art, Urmia University, Adjunct Professor, Afagh Higher Education Institute, Urmia
حمید بهجت
Afagh Higher Education Institute, Urmia
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :