بررسی فراوانی گونه های شیگلا در اسهال حاد ناشی از مصرف غذای آلوده در سطح استان یزد و تعیین عوامل مقاومت آنتی بیوتیکی آن

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوماهنامه طلوع بهداشت، دوره: 17، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_TBS-17-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 300
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد مهدی سلطان دلال

Tehran University of Medical Sciences

سمانه صدیقی خویدک

Ashkezar Unit, Islamic Azad University, Ashkezar, Iran.

سارا رستگار

Ashkezar Unit, Islamic Azad University, Ashkezar, Iran.

زهرا رجبی

Tehran University of Medical Sciences

چکیده

مقدمه: شیگلوزیس گاستروانتریت ناشی از آلودگی با سویه های مختلف جنس شیگلا است. هدف این مطالعه بررسی فراوانی گونه های شیگلا در اسهال حاد ناشی از مصرف غذای آلوده در سطح استان یزد و تعیین عوامل مقاومت آنتی بیوتیکی آن است.  روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی، طی یک سال از بهار 1394تا زمستان1394  بر روی190 نمونه (سواپ مدفوع اسهالی) ناشی از  51 طغیان غذایی استان یزد صورت گرفت. تمامی نمونه ها از نظر وجود باکتری شیگلا، کشت میکروبی، کیت API-20E،سروگروپینگ و آنتی بیوگرام مورد مطالعه قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی استفاده شد. یافته ها : بیشترین  طغیان در فصل بهار با  19 مورد ( 2/37%) صورت گرفت. از میان شهرستان های استان ، یزد با 30 طغیان ( 8/58%) و اشکذر با 10 طغیان ( 6/19%) به ترتیب بیشترین طغیان ها را به خود اختصاص دادند. از بین 7 مورد شیگلای جدا  شده، گروه سنی غالب زیر 15 سال  و گروه جنسی غالب  مردها بودند. بیشترین علائم بالینی مربوط به تهوع، اسهال غیر خونی، کرامپ شکمی، استفراغ و سردرد و اسهال خونی بود. همگی ایزوله های شیگلا، به آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین وسفتریاکسون100% حساسیت نشان دادند و به کوتریموکسازول             ( 7/85%) مقاوم بودند. نتیجه گیری: آگاهی از نوع باکتری عامل اسهال در بیماری های منتقله از غذا و الگوی مقاومت دارویی آن در کاهش شیوع طغیان‌ها و هزینه‌های مصرفی درمان با بکارگیری اقدامات لازم جهت کنترل و پیشگیری حائز اهمیت است.      

کلیدواژه ها

Shigella, Foodborne diseases, Outbreak, شیگلا, طغیان, بیماری های منتقله از غذا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.