تعیین اثر مداخله آموزشی مبتنی بر نظریه شناختی اجتماعی بر وضعیت مهارت‌های زندگی نوجوانان دختر

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوماهنامه پایش، دوره: 18، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_PAHM-18-5_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 401
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدعلی مروتی شریف آباد

School of Health, Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran

محمدرضا میری

School of Health, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran

غلامرضا شریف زاده

Social Determinants of health Research Center, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran

رضا دستجردی

Center for Public Policy Studies. University of Tehran, Tehran, Iran

ولی اله وحدانی نیا

Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran

بی بی فاطمه باقرنژاد حصاری

Social Determinants of health Research Center, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran

زهرا وحدانی نیا

Social Determinants of health Research Center, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran

چکیده

مقدمه: نوجوانی از مهم‌ترین دوره‌های زندگی هر فردی است. این در حالی است که تغییرات سریع اجتماعی و فرهنگی و نیز پیچیده و متنوع شدن روابط انسانی باعث ایجاد فشارهایی بر فرد می‌شود که مقابله موثر با آن نیازمند توانمندی‌های روانی- اجتماعی است. این مطالعه به تعیین تاثیر مهارت‌های زندگی در نوجوانان دختر شهر بیرجند پرداخته است. مواد و روش کار: در این مطالعه نیمه تجربی مداخله آموزشی مبتنی بر نظریه شناختی اجتماعی بر وضعیت جامعه مورد مطالعه دختران 1۴-1۲سال مقطع متوسطه اول شهر بیرجند در سال ۱۳97 بودند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه مهارت‌های زندگی ساعتچی و همکاران بود که قبل و دو ماه بعد از مداخله در دو گروه توسط نوجوانان تکمیل گردید. مداخله آموزشی نظریه محور شامل برگزاری شش جلسه آموزشی جهت نوجوانان در رابطه با مهارت کنترل خشم و استرس و یک جلسه اموزشی جهت والدین بود. داده ها با استفاده  از نرم‌افزار آماری SPSS نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.  یافته‌ها: میانگین نمره کل مهارت‌های زندگی در گروه آزمون قبل و بعد از مداخله به ترتیب 28/43 ± 124/47 و 85/25 ± 148/85 و در گروه شاهد قبل و بعد از مداخله به ترتیب 34/10 ± 142/4 و 13/95 ± 139/79 بوده است. میانگین نمره در همه ابعاد مهارت‌های زندگی در گروه مداخله، بطور معنادار افزایش داشته است. بحث و نتیجه گیری: آموزش، ابزاری قدرتمند برای توانمندسازی نوجوانان است. مداخله آموزشی کنترل خشم و استرس مبتنی بر نظریه شناختی اجتماعی بر مهارت‌های زندگی موثر است. آموزش هریک از مهارت‌های زندگی می‌تواند بر ارتقای وضعیت سایر مهارت‌ها تاثیر داشته باشد. 

کلیدواژه ها

social cognitive theory, adolescence, life skills, effect of training, نظریه شناختی اجتماعی, نوجوانی, مهارت‌های زندگی, اثربخشی آموزش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.