بررسی و تحلیل وضعیت توزیع خدمات مورد نیاز در بین سالمندان گیرنده خدمت درمانی در منزل

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوماهنامه پایش، دوره: 18، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_PAHM-18-6_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 279
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاروق نعمانی

Academic Center for Education, Culture and Research (ACECR), Tehran, Iran

احمد فیاض بخش

School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

زهرا سهرابی

School of Health Management and Information Sciences, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

مراد اسماعیل زالی

Academic Center for Education, Culture and Research (ACECR), Tehran, Iran

چکیده

مقدمه: بخش عظیمی از خدمات درمانی در منزل توسط سالمندان دریافت می­شوند؛ لذا چگونگی سازماندهی ارائه خدمات درمانی در منزل و شناسایی خدمات مورد نیاز به منظور مدیریت و کنترل منابع، دارای اهمیت ویژه­ای است. مطالعه حاضر با هدف بررسی و تحلیل چگونگی توزیع خدمات درمان در منزل طراحی و اجرا شد مواد و روش کار: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی (مقطعی)، جامعه پژوهش شامل سالمندان دریافت کننده خدمات درمانی در منزل از مرکز "دم" در 6 ماهه اول سال 1396 بودند. حجم نمونه براساس مشخص بودن حجم جامعه پژوهش (1000n=) با استفاده از فرمول کوکران 278 نفر تعیین گردید. ابزار جمع آوری داده­ ها در این مطالعه، کاربرگ نظام­مندِ خودساخته توسط پژوهشگر بود. تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از نرم افزار SPSS.19 انجام شد. یافته ها: شرکت کنندگان در مطالعه حاضر با میانگین سنی 81±2/5، 59/4 % زن و 65/2 % متاهل بودند. از نظر تحصیلات افراد غیردانشگاهی با 0/65% بیشترین فراوانی را داشتند. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین خدمت مورد نیاز سالمندان به ترتیب خدمت پرستاری(4/55%) و خدمات تصویربرداری(1/0%) بود. خدمات پزشکی فقط با سن و وضعیت تاهل و خدمات غیرپزشکی (فیزیوتراپی، پرستاری، آزمایشگاه) با جنسیت، سن، وضعیت تاهل و تحصیلات ارتباط آماری معنادار داشت (0/5p≤). بحث و نتیجه گیری: این سؤال که چه خدمات درمانی می تواند برای سالمندان در منزل ارائه شود یک چالش مهم برای سیاست­گذاران است. نتایج ما نشان داد که سالمندان اغلب خدمات درمانی را دریافت می­ کنند. همچنین در استفاده از خدمات درمانی در منزل سن، جنسیت و سایر عوامل دموگرافیکی تاثیرگذار می­ باشند. مطالعات بیشتر می­تواند عوامل مؤثر در استفاده از خدمات درمانی در منزل را توضیح دهد. علاوه­براین لازم است متولیان امر سلامت با درک رشد جمعیت سالمندان در کشور و نیازمندی­های آنان در سال­های آتی، برنامه ریزی و اقدامات مقتضی شرایط مذکور را فراهم نمایند.

کلیدواژه ها

Elderly, health Service, Home treatment, سالمندان, خدمات درمانی, درمان در منزل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.