مدل شبیه‌سازی ذهن؛ درمانی مؤثر در کاهش تجارب تجزیه‌ای ناشی از حوادث آسیب‌زا در افراد مبتلا به لکنت زبان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SHPP-7-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 404
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکرم حسین زاده

MA in Clinical Psychology, Department of Psychology, Islamic Azad University, Roodehen Branch, Tehran, Iran

محمد احسان تقی زاده

Associate Professor, Department of Psychology, Payam–e-Noor University, Tehran, Iran

چکیده

مقدمه: لکنت زبان می‌تواند به دنبال تجربه حوادث آسیب‌زا و استرس ناشی از آن شروع شود و علائم ‌تجزیه‌­ای را به همراه داشته باشد. یکی از درمان‌های نویدبخش در درمان لکنت و مشکلات همراه آن، مدل شبیه سازی ذهن است. هدف: هدف از پژوهش حاضر، مطالعه اثربخشی مدل شبیه‌سازی ذهن بر کاهش تجارب ‌تجزیه­‌ای ناشی از حوادث آسیب‌زا در افراد مبتلا به لکنت بود. روش: این پژوهش از نوع نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون-پس‌آزمون و گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل تمامی افراد مبتلابه لکنت زبان بود که در سال ۱۳۹۷ به کلینیک توانمندسازان‌ ذهن مراجعه‌ کردند. از‌ این ‌میان، تعداد ۳۰ نفر از مردان ۴۵-۱۸ ساله دارای لکنت که سابقه تجربه حادثه استرس‌آور را داشتند، به‌صورت در دسترس انتخاب‌ شده و به‌طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. پس از سنجش سطح پایه علائم تجزیه‌ای همه افراد با استفاده از مقیاس تجارب ‌تجزیه‌­ای برنستین و همکاران (۱۹۹۳)، افراد گروه‌آزمایش درمان مدل شبیه‌سازی ذهن را دریافت کردند؛ درحالی‌که گروه‌ کنترل هیچ مداخله‌ای را دریافت نکرد. در‌آخر، میزان تجارب تجزیه‌ای افراد مجدداً اندازه‌گیری شد. هم‌چنین، داده‌های پژوهش با استفاده از تحلیل‌کوواریانس چندمتغیری و نرم افزارSPSS ۲۳ تجزیه‌ و تحلیل شدند. یافته‌ها: نتایج نشان داد که مدل شبیه‌سازی ذهن در مقایسه با گروه کنترل، بر کاهش تجارب ‌تجزیه­‌ای (فراموشی‌تجزیه‌­ای، گسست‌ازخویشتن/گسست از ‌واقعیت و تخیل/‌جذب) افراد مبتلابه لکنت دارای تجربه حوادث آسیب‌زا، مؤثر بوده است (۰/۰۰۱> p). نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج بدست آمده می‌توان اذعان داشت که استفاده از این ‌روش نوین می‌تواند با توانمندسازی ذهن مبتلایان، درمانگران را در درمان مؤثر لکنت زبان و مشکلات همراه آن یاری نماید.

کلیدواژه ها

Dissociative experiences, Mind simulation model, Stuttering, Traumatic events, تجارب ‌تجزیه‌­ای, حوادث آسیب‌زا, لکنت‌زبان, مدل شبیه‌سازی ذهن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.