تعیین عوامل مؤثر مهارت مکالمه ای مدیران در ارتباطات تجاری (مطالعه موردی مدیران فروش شرکت های مواد غذایی و آشامیدنی استان گیلان)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت عملیات خدمات، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SOMJ-1-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 344
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم عزتی لارسری

Department of Linguistics of Payame Noor University of Iran

بهنام عاشقی

Department of sport management, Payame Noor University of Iran

المیرا حضرتی

Department of Linguistics of Payame Noor University of Iran

چکیده

هدف: مهارت مکالمه‌­ای در ارتباطات تجاری از اهمیت ویژه­ای برخوردار بوده و عوامل مختلف، مسئول ایجاد ارتباط صحیح در کسب ­وکار هستند. این پژوهش با هدف شناخت عوامل مؤثر در ارتباط مکالمه‌­ای مدیران فروش صورت پذیرفته است. روش‌شناسی: مطالعه­‌ی حاضر مطالعه‌­ای توصیفی- تحلیلی به روش مقطعی است. جامعه‌­ی آماری پژوهش شامل مدیران فروش شرکت‌­های مواد غذایی و آشامیدنی استان گیلان بوده که تعداد 90 نفر از بین 176 نفر به‌عنوان نمونه به‌صورت تصادفی انتخاب شده‌­اند. ابتدا با مروری بر آثار موجود، الگوی مفهومی مهارت مکالمه‌­ای طراحی گردید. سپس به‌منظور تعیین روایی محتوا، الگوی فرضی به گروه خبرگان 10 نفر ارائه شد. برای جمع­‌آوری اطلاعات از روش نمونه­‌گیری تصادفی و از پرسشنامه­‌ی مهارت مکالمه­‌ای مدیران در ارتباطات تجاری استفاده شده است. ابتدا پرسشنامه­ دارای 8 عامل و 70 شاخص بود که با نظرسنجی از گروه خبرگان، به 7 عامل و 42 شاخص اصلاح شد. سپس در اختیار صاحبان فرآیند قرار گرفت. پس از تعیین پایائی از روش آلفای کرونباخ، با استفاده از نرم افزار SPSS،  0/917 به دست آمد. یافته‌ها: ارائه­‌ی الگویی با 4 عامل (فردی، اجتماعی، بینا فردی و عاطفی) و 20 شاخص (شیوایی بیان، اجتناب از اهانت، مهارت در برقراری ارتباط و ...). نتیجه‌گیری: از یافته­‌های این پژوهش نتیجه گرفته می‌­شود مهارت­‌های مکالمه‌­ای در ارتباطات تجاری از اهمیت بالایی برخوردار بوده و داشتن شاخص­‌های به دست آمده می­‌تواند در میزان فروش و موفقیت مدیران بازرگانی و فروش شرکت­‌ها مفید واقع شود.

کلیدواژه ها

Effective communication, Conversational skills, Business communication, Managerial skills, ارتباط مؤثر, مهارت مکالمه‌ای, ارتباطات تجاری, مهارت‌های مدیران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.