رتبه‌بندی کارایی نیروگاه های برق ایران با استفاده از روش ابرکارایی: کاربرد دو روش لین-چن و LJK

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه نظریه های کاربردی اقتصاد، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ATE-7-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 305
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سکینه سجودی

استادیار اقتصاد دانشگاه تبریز

لاله دستمالچی

کارشناس ارشد اقتصاد دانشگاه تبریز

هادی نشاط

کارشناس ارشد اقتصاد دانشگاه تبریز

چکیده

امروزه با توسعه روزافزون جوامع، تقاضا برای انواع انرژی از جمله انرژی برق افزایش قابل توجهی یافته­است. از این­رو، توجه به بهره­وری انرژی به­ویژه انرژی برق امری ضروری به نظر می­رسد. با توجه به وجود نیروگاه­های متعدد در سراسر کشور و نیز بالا بودن هزینه تأسیس، تعمیر، نگهداری و تأمین قطعات نیروگاه جدید، محاسبه کارایی نیروگاه­های موجود و رتبه­بندی و مقایسه­ آن­ها با یکدیگر از لحاظ میزان کارایی می­تواند اقدامی مفید برای استفاده بهینه از ظرفیت تولید نیروگاه­های موجود و رساندن آن­ها به بالاترین سطح کارایی و بهره­وری ممکن باشد. روش­های گوناگونی برای محاسبه کارایی و رتبه­بندی واحدهای تصمیم­گیرنده (DMUs) وجود دارد که تحلیل پوششی داده­ها (DEA) و به­ویژه روش ابرکارایی یکی از مهمترین آن­ها به­شمار می­رود. در این مقاله اقدام به رتبه­بندی کارایی نیروگاه­های حرارتی ایران در سال 1395 با استفاده از مدل ابرکارایی لین و چن (2018) و مدل ابرکارایی LJK (2007) و مقایسه نتایج آن­ها با یکدیگر شده است. طبق ارزیابی هر دو روش، نیروگاه­های سیکل ترکیبی از نظر کارایی معمولاً رتبه­های بهتر و نیروگاه­های گازی رتبه­های پایین­تری را کسب کرده­اند ولی در تقسیم­بندی از لحاظ دولتی و خصوصی بین دو روش اتفاق­نظر وجود ندارد به­عبارتی با استفاده از مدل لین و چن نیروگاه­های بخش دولتی و با استفاده از مدل LJK نیروگاه­های بخش خصوصی دارای عملکرد بهتری بوده­اند.

کلیدواژه ها

تحلیل پوششی داده‌ها (DEA), رتبه‌بندی, ابرکارایی, واحدهای تصمیم‌گیرنده (DMUs)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.