بررسی دغدغههای وجودی در داستانهای مصطفی مستور (پیکره پژوهش: داستانهای روی ماه خداوند را ببوس، استخوان خوک و دستهای جذامی، من گنجشک نیستم)
محل انتشار: فصلنامه جستارهای نوین ادبی، دوره: 52، شماره: 4
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 307
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JLSS-52-4_001
تاریخ نمایه سازی: 25 بهمن 1399
چکیده مقاله:
بیان دغدغههای وجودی از مهمترین موضوعاتی است که در داستانهای مصطفی مستور دیده میشود. در این داستانها موضوعاتی همچون عدم قطعیت در باورها و اعتقادات، اضطراب و تنهایی آدمیان، ترس از مرگ، معناداری یا بیمعنایی زندگی مطرح میشود. مستور در داستانهایش شخصیتهایی را روایت میکند که در جستوجوی معنا و مقصودی برای زندگی خود هستند؛ شخصیتهایی که از پوچی و بیحاصلی زندگی هراس دارند و درک درستی از مرگ ندارند. در آثار او بروز بیماریها و درد و رنج و فقر، نمود بسیار دارد و یکی از پرسشهای شخصیتهای داستانی او چرایی وجود شر و بدبختی در زندگی انسانهاست. مستور پس از مطرح کردن این پرسشها در آثار خود، با خلق شخصیتهایی دینمدار و عارفمسلک، قطب دیگری از هستی انسان را به تصویر میکشد که معتقدند با عشق به خداوند و ایمان راسخ به او میتوان به آرامش دست یافت. آثار مستور بیش از آنکه رنگ و بوی دینی به معنای سنتی آن داشته باشد، بیانگر نوعی نگاه عرفانی است. وی با ایجاد چندصدایی در آثار خود موجب تقابل میان اندیشههای خداناباور در برابر اندیشههای عرفانی شده است و اگرچه صدای ایمانی و عرفانی از تأثیرگذاری بیشتری در داستانهای او برخوردار است، شخصیتهای داستانهای او تا پایان با پرسشها و دغدغههای خود به سرمیبرند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمدرضا حاجی آقا بابایی
دانشگاه علامه طباطبائی. گروه زبان و ادبیات فارسی
مینا باستان
دانشگاه علامه طباطبائی
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :