بررسی الگوریتم توزیع جریان چند جهته در مقیاس حوزه آبخیز با استفاده از مدل LAPSUS

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی و مدیریت آبخیز، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JWEM-11-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 427
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود عشقیزاده

استادیار، مجتمع آموزش عالی گناباد

علی طالبی

استاد، دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد

محمد تقی دستورانی

استاد، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه فردوسی مشهد

حمیدرضا عظیمزاده

دانشیار، دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد

چکیده

در این تحقیق مدل لاپسوس به‌عنوان یک مدل مناسب که روندیابی جریان سطحی را بر اساس الگوریتم توزیع جریان چند جهته انجام می­‌دهد، معرفی شد. الگوریتم­‌های توزیع جریان به دو گروه توزیع جریان چند جهته و تک جهته تقسیم می­شود. مدل لاپسوس یک مدل تحول چشم­‌انداز بوده که ورودی­‌های لازم برای روندیابی جریان سطحی آن شامل مدل رقومی ارتفاع، مقدار رگبار، ضریب رواناب و مقدار عامل هم‌گرایی می­باشد. این مدل در محیط برنامه‌نویسی ++C نوشته شده و ورودی­های آن از طریق صفحه اجرای مدل تعریف می­شدند. این مدل برای اولین‌بار در ایران برای روندیابی جریان سطحی در مقیاس حوزه آبخیز در حوضه زوجی کاخک شهرستان گناباد اجرا و مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق جریان­های سطحی ایجاد شده بر اثر 34 واقعه منجر به سیلاب طی سال­‌های 2008 تا 2018 با استفاده از این مدل در مقیاس حوزه­ آبخیز و در زیرحوضه­‌های نمونه و شاهد، شبیه­‌سازی شد. نتایج حاصل نشان داد، روندیابی جریان چند جهته که به‌وسیله مدل لاپسوس صورت گرفته است با دقت بالایی قادر به شبیه­‌سازی حجم کل جریان خروجی در مقیاس حوضه است. به‌طوری­‌که مقدار RMSE نرمال شده برابر با 3.9 درصد می­‌باشد.

کلیدواژه ها

جریان سطحی, روندیابی جریان, روندیابی چند جهته, مدل لاپسوس, ++C

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.