ارزیابی سامانه های کود آبیاری موضعی به روش ایجاد اختلاف فشار در باغات (مطالعه موردی: شهرستان شاهرود)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی پژوهشی توسعه و ترویج در کشاورزی، منابع طبیعی پایدار و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: HGSP05_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 370
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی شاکر

دانشجوی دکتری گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی گرگان

مهدی ذاکری نیا

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی گرگان

چکیده

در طی سه دهه اخیر وزارت جهاد کشاورزی جهت گسترش سامانه های نوین آبیاری تحت فشار در کشور اعتبارات بسیار زیادی را پرداختنموده است. بررسیها نشان میدهد تا پایان سال 1398، 2001825 هکتار از اراضی کشور (26 درصد از کل اراضی آبی) تحت پوشش سامانه های نوین آبیاری تحت فشار قرارگرفته است، لذا توجه به بحث بهره برداری و نگهداری از سامانه های کود آبیاری به عنوان یکی ازاساسی ترین اهداف سیستماتیک این سامانه ها نقش بسزایی در تعیین راهبردهای آتی کشور در جهت توسعه و گسترش آنها به همراه دارد.در این تحقیق شهرستان شاهرود واقع در استان سمنان به عنوان نمونه انتخاب و مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دادند عمدهمشکلات موجود در سامانه های کود آبیاری به بخش بهره برداری و نگهداری از آنها اختصاص دارد به نحوی که اکثریت کشاورزانپیرامون مسائل بهره برداری از قبیل شناخت کامل مواد شیمیایی قابل استفاده در این سامانه ها، میزان فشار و سرعت مناسب کارکرد سامانه،نحوه تزریق و زمان تزریق کود به درون سامانه، استفاده صحیح از پمپ، نحوه صحیح باز و بست نمودن شیرآلات قطعات آبیاری جهتتنظیم برنامه کودی، گرفتگی قطره چکان ها در اثر استفاده نادرست از سامانه کودآبیاری، رسیدگی و شست و شوی سیستم فیلتراسیون وتانک کود ونیز تنظیم زمان برنامه کودی در بین آبیاری آگاهی چندانی ندارند، که تمامی موارد فوق به طور مستقیم یا غیر مستقیم موجبعدم یکنواختی پخش کود در باغات گردیده است. لذا جهت مرتفع نمودن این مشکلات نظارت، بررسی و آموزش کشاورزان می تواندنقش بسزایی در افزایش سطح دانش بهره برداران جهت بهره برداری هرچه بهتر از سامانه ی کود آبیاری داشته باشد.

کلیدواژه ها

سامانه ی قطره ای، شیمابیاری، بهره برداری، کشاورزان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.