اثر مکمل سازی امگا -3 بر سطوح کاسپاز-3 پس از فعالیت مقاومتی حاد در غیرورزشکاران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات کاربردی تندرستی در فیزیولوژی ورزش، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JAHSSP-6-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 240
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن فرجی

استادیار، گروه تربیت بدنی، دانشگاه آزاد اسلامی،

ابراهیم مهرانی

کارشناسی ارشد، گروه تربیت بدنی، دانشگاه

چکیده

هدف: با توجه به پتانسیل­هایی که امگا-3 در حفظ حیات سلول از طریق تعدیل تولید استرس اکسیداتیو و عوامل التهابی دارد به نظر می­رسد که بتواند موجب تعدیل آپوپتوزیس نیز شود. بنابراین هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر مکمل امگا-3 بر سطوح کاسپاز-3 ، به عنوان شاخص آپوپتوزیس، در فعالیت حاد مقاومتی مردان غیر ورزشکار بود.روش شناسی: این مطالعه از نوع نیمه تجربی بود. 12مرد 30-18 ساله با میانگین وزن 6/7±69 ، قد 1/4±4/172 و درصد­چربی 34/2±3/18 از بین مردان غیروزشکار، سالم، غیرسیگاری، معمولی، بدون سابقه مصرف مکمل و دارو به صورت تصادفی انتخاب شدند سپس آزمودنی­ها به مدت دو هفته از مصرف غذاهای دارای امگا-3 منع شدند. بعد از این دو هفته در یک جلسه کنترل فعالیت مقاومتی حاد (اجرای 4 ست در 6 ایستگاه:  پرس سینه، پرس پا، پشت پا، سرشانه با هالتر، جلو بازو، زیر بغل با دستگاه) با شدت 80% یک تکرار بیشینه شرکت کردند. سپس به مدت یک هفته به صورت روزانه مکمل امگا-3 (1800 میلی گرم اسید ایکوزاپنتانوئیک  و 900 میلی گرم اسید دوکوزاهگزانوئیک) مصرف کردند. در روز هشتم فعالیت مقاومتی حاد توسط آزمودنی­ها تکرار شد.خونگیری قبل و بلافاصله پس از فعالیت حاد مقاومتی جهت تعیین سطح سرمی کاسپاز-3 انجام شد. داده­ها با استفاده از آزمون آنوا با اندازه­گیری مکرر و آزمون تعقیبی توکی در سطع معناداری(05/0> p) آنالیز شد. یافته ها: کاسپاز-3 بعد از فعالیت حاد مقاومتی افزایش یافت (015/0= p) اما سطوح آن بعد از یک هفته مصرف مکمل امگا-3 و فعالیت حاد افزایش معناداری نداشت (054/0= p). نتیجه گیری: به نظر می رسد هفت روز مکمل دهی امگا 3 می تواند افزایش ناشی از فعالیت مقاومتی حاد در کاسپاز 3 را تعدیل کند.

کلیدواژه ها

امگا-3, آپوپتوزیس, فعالیت مقاومتی, کاسپاز-3

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.