تحلیل الگوهای فشار سطح زمین مسبب بارش های سیلابی حوضه آبخیز بالیخلوچای اردبیل

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پنجمین همایش بین المللی گردشگری، جغرافیا و محیط زیست پاک
  • کد COI اختصاصی: TGCE05_050
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 460
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی فروتن

دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته آب و هوا شناسی سینوپتیک، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه محقق اردبیلی

برومند صلاحی

عضو هیات علمی گروه جغرافیای طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی

بهروز سبحانی

عضو هیات علمی گروه جغرافیای طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی

امیرحسام پاسبان

دانش آموخته کارشناسی ارشد ژیومورفولوژی نظری، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه محقق اردبیلی

سجاد جوادی

دانش آموخته کارشناسی ارشد آب و هواشناسی سینوپتیک، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

بارش های سیلابی همه ساله خسارات شدید جانی و مالی به بار می آورد. پژوهش حاضر به منظور تحلیل و ارزیابی الگوهای فشار سطح زمین در ایجاد بارش های سیلابی حوضه آبخیز بالیخلوچای انجام شده است. این تحقیق با روش محیطی به گردشی صورت گرفته است؛ و در آن ابتدا مقدار دبی حوضه توسط ایستگاه های زمینی شناسایی و مشخص شدند 42 مورد رخداد سیل در طول دوره آماری (1392-1354) در ایستگاه پل الماس به وقوع پیوسته و تنها 7 مورد از شدیدترین آن ها انتخاب و مورد تحلیل و بررسی قرار گرفتند. برای تحلیل این پدیده از آمار داده های مربوط به سیلاب از اداره آب منطقه ای استان اردبیل استفاده شد و با استفاده از پایگاه داده های مرکز ملی پیش بینی محیط NCEP/NCAR به تهیه نقشه های فشار سطح دریای روزهای مربوطه در محیط نرم افزار گردس پرداخته شد. آرایش الگوهای همدیدی و روند آن ها در نقشه های سطح زمین دو روز قبل از وقوع سیل تا روز وقوع سیل مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد اسقرار مراکز کم فشار حرارتی و نفوذ زبانه های آن ها و وجود جبهه های زمین و به دنبال آن حاکمیت جو ناپایدار روی منطقه مورد پژوهش از مهم ترین دلایل همدیدی رخداد سیلاب در محدوده مورد مطالعه بوده است.

کلیدواژه ها

بالیخوچای، تحلیل همدید، سیلاب، نقشه های فشار سطح زمین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.