بررسی سطح برخورداری و پراکنش المان های حجمی و زیبا شناختی در حوزه شهری (مطالعه موردی: منطقه دو شهر شیراز)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پنجمین همایش بین المللی گردشگری، جغرافیا و محیط زیست پاک
  • کد COI اختصاصی: TGCE05_027
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 645
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید بهزاد محمدی

کارشناس GIS و برنامه ریزی شهری سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری، شهرداری شیراز

طاهره رجبیان

کارشناس برنامه ریزی معاونت برنامه ریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری شیراز

مریم زارع

کارشناس فضای سبز سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری، شهرداری شیراز

فاطمه زارعی

کارشناس برنامه ریزی معاونت برنامه ریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری

افشین کلایی

کارشناس تبلیغات شهری سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری، شهرداری شیراز

چکیده

زمینه و هدف: این پژوهش با هدف شناسایی الان های زیباشماختی، پراکنش و سطح برخورداری آنها در زیبایی و هویت بخشی به سطح منطقه شهری با بکارگیری قابلیت GIS (سامانه اطلاعات جغرافیایی) در مدیریت و ساماندهی المان های حجمی منطقه مورد مطالعه صورت پذیرفت. مواد و روش ها: در این مطالعه المان های حجمی منطقه دو شهرداری شیراز بعنوانه جامعه هدف شیراز مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. شیوه گردآوری اطلاعات، میدانی و با استفاده از ابزارها مثل دستگاه GPS، دوربین عکاسی و بازدید کارشناسان زیباسازی شهرداری شیراز بوده است. در این مطالعه ۱۴ المان شهری در محدوده منطقه دو شهرداری شیراز شناسایی شد که به همراه مشخصات توصیفی و کیفی آنها بانک اطلاعات مکان محور المان های حجمی شهر تهیه گردید. در مرحله پایانی چگونگی پراکنش المان ها در سطح منطقه و همچنین سطح برخورداری المان های حجمی در زیبایی و هویت بخشی به تفکیک محلات منطقه دو، مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفت. نتایج: پراکنش المان های شهری در منطقه مورد مطالعه نشان از عدم توزیع همگن پراکنش المان ها در سطح منطقه دارد. ۷۱ درصد تعداد المان های منطقه در ۳ محله (محله ها ۱۶، ۱۵، ۱۷) قرار دارند، چهار محله (محله ها شماره ۱۳، ۵، ۴، ۱) فقط یک المان دارند و ۱۰ محله اصلا المان ندارند. برای رسیدن به وضعیت مطلوب منطقه باید حداقل ۳۹ عدد المان دیگر در سال های آینده به المان های منطقه اضافه شوند تا از عدد ۱۴ المان به عدد ۵۳ المان رسیده شود. نتیجه گیری: سیستم اطلاعات جغرافیایی ابزارعای کاربردی است که در صورت تحقق، بهره وری و کارکرد بهینه، می تواند بهبود مطلوبتر هدمات زیباسازی را به همراه داشته باشد. سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) با مدیریت اطلاعات شهری، پشتیبان بسیار مطئمنی برای تصمیم گیری، غنی سازی و به روز کردن مشخصات کمی و کیفی المان های حجمی یا زیباشناختی شهری است.

کلیدواژه ها

المان های حجمی ، سیستم اطلاعات جغرافیایی، منطقه دو شهرداری شیراز، پایگاه داده های مکانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.