ارزیابی احتمال تغییر اقلیم با تحلیل روند دما و بارش به روش من کندال (مطالعه موردی: شهرستان اردبیل)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پنجمین همایش بین المللی گردشگری، جغرافیا و محیط زیست پاک
  • کد COI اختصاصی: TGCE05_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 604
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رقیه ملکی سرشت

دانشجوی دکتری، گره جغرافیای طبیعی، دانشکده ی علوم اجتماعی، دانشگاه محقق اردبیلی

مهدی هژبری اردبیلی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی عمران (سازه)، دانشکده ی فنی و مهندسی، دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

پارامترهای مختلف اقلیمی نظیر دما و بارش و رطوبت از عوامل تعیین کننده ی اقلیم یک منطقه هستند که وجود روند در آن ها، فرض رخ داد تغییر اقلیم را تقویت می نماید. تغییر اقلیم از عمده ترین مسائل چالش برانگیز در عصر حاضر است که به دلیل تأثیری که در وقوع نوسانات شدید بارندگی و خشکسالی ها و سیلاب های مخرب شده و خسارت های شدید بر اقتصاد کشورها داشته است، مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. روش های مختلفی برای بررسی تغییرات و روند سری های زمانی دما و بارش وجود دارد که به دو دسته آمار پارامتری و غیر پارامتری تقسیم می شود. معمول ترین روش غیر پارامتری، روش من کندال می باشد در پژوهش حاضر جهت بررسی احتمال تغییر اقلیم در استان اردبیل، داده های بلند مدت میانگین، حداقل و حداکثر دما در مقیاس سالانه و همچنین بارش سالانه ی ایستگاه سینوپتیک اردبیل به عنوان نماینده ی سایر ایستگاه های این استان، طی یک دوره ی 35 ساله (1977 تا 2011) از سازمان هواشناسی دریافت و در قالب سری زمانی تنظیم شد و با استفاده از آزمون من - کندال مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که بارش سالانه و حداکثر دمای ایستگاه سینوپتیک اردبیل نسبت به حداقل و میانگین دمای سالانه ی این ایستگاه ، تغییرات ناگهانی و نوسانات و جهش های بیشتری در طول دوره ی آماری تجربه کرده اند. همچنین طبق نتایج حاصل از بررسی نمودار گرافیکی من کندال، هر چهار پارامتر مورد بررسی طی سال های اخیر، روند داشته اند. بارش سالانه دارای روند منفی و دماهای میانگین، حداقل و حداکثر دارای روند مثبت و افزایشی بوده اند که نشان گر احتمال تغییر اقلیم طی دوره ی مورد مطالعه بوده که در صورت تداوم روندهای کاهشی و افزایشی در پارامترهای مذکور، طی سال های آتی با مشکلات متعدد همچون کاهش میزان بارش، افزایش برف مرز، کمبود آب مورد نیاز، کاهش رطوبت نسبی هوا، تشدید پدیده ی خشکسالی و ... در شهر اردبیل مواجه خواهیم بود که در صورت عدم مدیریت بحران، اقتصا منطقه دچار آسیب جدی خواهد شد.

کلیدواژه ها

ریود، تغییر اقلیم، مه-کىدال، اردبیل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.