نمادشناسی نقش شیر بالدار در ایران و چین

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مبانی نظری هنرهای تجسمی، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_VISUA-5-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3411
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرانک بصیری

دانشگاه الزهرا

زهرا دستان

هیت علمی پژوهشکده هنر فرهنگستان هنر

چکیده

مفاهیم رمزگونه و نشانه‌های نمادین، همواره، در هنر برای بیان اندیشه و عقاید آیینی و دینی و مذهبی به کار می‌رفته‌اند. با نگاهی به تاریخ هنر درمی‌یابیم که شیر، یکی از جانورانی بوده که در فرهنگ­ها و تمدن­های باستانی جنبه نمادین داشته و برای دست‌یابی به مفاهیم دیگر از ترکیب این نماد با عناصر نمادین دیگر از جمله بال مبادرت ورزیدند. در این پژوهش، سعی بر این است که، شباهت‌ها و تفاوت­های نقش شیر بال‌دار در ایران و چین باستان بررسی شود. این پژوهش به روش ﺗﺎﺭﻳﺨﻲ، تحلیلی- تطبیقی در جهت بررسی نقش شیر بال‌دار در این دو تمدن و معرفی برخی مفاهیم نمادین نهفته در آن­ها، از طریق گردآوری اطلاعات کتابخانه‎ای و اسنادی صورت گرفته است. هدف از این پژوهش، جست وجوی مفاهیم و کهن الگوهای نقش شیر بال‌دار در هنر ایران باستان و چین و یافتن وابستگی‌ها و افتراقات این نماد در هر دو فرهنگ است. به منظور دست‌یابی به این مهم، نمایه شیر و بال را از نظر مفهوم و کاربرد اسطوره‎ای آن در هر دو تمدن عنوان کرده و با توجه به آثار باقی‌مانده از آن دوران، به بررسی آن­ها می‌پردازیم. به نظر می‌رسد آغازین نمونه‌های نگاره شیر بال‌دار با مفهوم نگهبان معابد و مقابر، در تمدن عیلام شکل گرفته است و در تمدن ایران و سپس، در چین رواج پیدا کرده است.

کلیدواژه ها

نماد, شیر بال‌دار, عیلام, ایران, چین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.